Тези растения в спалнята допринасят за по-спокоен сън

146
Колаж: Нова Вест

Ако ви е трудно да заспите, не сте сами. Един експерт по съня препоръча седем растения, които можем да държим в спалнята си и които могат да ни помогнат да се унесем в сладък сън по-лесно.

 

Според NHS , възрастните се нуждаят от между седем и девет часа сън . Но добрата новина е, че ако получавате по-малко, има неща, които можете да направите, за да си помогнете. Може да сте опитвали различни дихателни техники като 4-7-7, но се оказва, че можете да оставите растенията да свършат цялата работа вместо вас.Проучванията са установили, че наличието на определени растения в спалнята може да има положителен ефект върху вашето настроение и здраве, пишат от Mrror.co.uk.

Мартин Сийли, експерт по съня и главен изпълнителен директор на MattressNextDay , сподели седем растения, които имат сънотворни свойства.

Според Мартин наличието на такива в стаята ви ще ви помогне да заспите по-бързо, а те са:

  1. Жасмин: Има причина ароматът на жасмин често да се използва в етеричните масла за подпомагане на релаксацията.Това не е просто красиво растение с бели цветя, но също така има сладка миризма, която е свързана с подобрено качество на съня, намалена тревожност и нива на стрес. Мартин каза: „Жасминовите растения също са лесни за отглеждане и изискват малко поддръжка, те са достатъчно малки, за да бъдат поставени на перваза на прозореца или нощното шкафче, а външният им вид ви помага да се чувствате спокойни и отпуснати.
  2. Алое Вера: Растението алое вера има много известни свойства – включително лекува слънчеви изгаряния.Но умното растение може също така да ви помогне да спите по-добре, като пусне кислород в спалнята. Мартин добави: „Беше обявено за едно от най-добрите растения за пречистване на въздуха в това проучване на НАСА. Алое вера също е растение с много ниска поддръжка и изобщо не се нуждае от много вода или слънчева светлина.
  3. Лавандула: Подобно на жасмина, лавандулата е аромат, който често се свързва с релаксация и сън, така че не е изненадващо, че растението в стаята ви ще ви помогне да се почувствате повече дзен.Мартин обясни: „Научно е доказано, че лавандулата понижава кръвното ви налягане , сърдечната честота и нивата на стрес, което е полезно, ако установите, че се борите с тревожност вечер.
  4. Растение „паяк„: Растението паяк с дългите си жилави стъбла е идеално за спалнята, защото се смята, че е най-ефективното от всички стайни растения за пречистване на въздуха. НАСА изследва реколта от паякообразни растения и установи, че растенията премахват 95 процента от наличните токсини в рамките на 24 часа и се представят по-добре от другите стайни растения.
  5. Гардения: Мартин нарича гардения „малко, но могъщо цвете“, за което може да е по-трудно да се грижи в спалните, тъй като обикновено процъфтява навън.

    Той обаче смята, че си струва да опитате заради невероятните му сънотворни свойства. Проучване установи, че участниците, на които е даден кроцетин, активно съединение, намиращо се в гардения, спят по-добре от тези, които са приемали плацебо. При поливане водата трябва да е хладка, а не студена. През пролетта и лятото трябва да подхранвате на всеки една до две седмици с разреден течен фураж. През есенните и зимните месеци можете да го подхранвате веднъж месечно.“