Турция ще изпрати първия си космически пътешественик на МКС

61
Снимка: Pixabay

През втората половина на новата 2023 година, Турция ще изпрати в Космоса свой гражданин. Целта е провеждане на изследвания в Космоса.

Турски гражданин ще бъде изпратен на Международната космическа станция (МКС) през втората половина на 2023 г. в рамките на проекта „Турски космически пътешественик и научна мисия“, заяви министърът на промишлеността и технологиите Мустафа Варанк, предава БГНЕС.

„Дейностите по технико-икономическата обосновка и бюджетирането на проектите, разработени от Турската космическа агенция, са приключили“, заяви Варанк.

Според Стратегическия документ на Националната космическа програма, представен в циркулярно писмо на президента миналата година, „след като завърши необходимото обучение, се планира през втората половина на 2023 г. избраният турски космически пътешественик да бъде изпратен на МКС за провеждане на научни изследвания. „Турция стартира проекта „Турски космически пътешественик и научна мисия“ на 23 май с цел да изпрати турски гражданин в космоса, съобщава вестник „Хюриет”.

Кандидатите ще трябва да преминат няколкомесечната програма за обучение на Axiom, за да се адаптират към живота в космоса. С тази програма страната ще има възможност да провежда научни експерименти, като използва инфраструктурата на МКС.

По публикацията работи: Пламена Сутева