Сладките картофи са идеален избор за зимния сезон-няколко причини да ги изберем

86

Есенно-зимният сезон е моментът, в който се радваме на определени сезонни продукти. Едни от тях са сладките картофи. По-различни и не толкова често консумирани от нас, те са изключително полезни, защото са богати на ценни хранителни вещества, от които организмът има нужда, особено в студените месеци.

Сладките картофи са особено богати на фибри, които допринасят за чувството на дълготрайна ситост. Освен ситостта, която предпазва от преяждане, фибрите са много важни за поддържането на здравословни нива на холестерол, кръвна захар и добро състояние на чревната флора, според учени от Харвард.

Сладките картофи са с особено високо съдържание и на витамини от група В, бетакаротин, който е и мощен антиоксидант, калий, манган, витамин С. Този превъзходен хранителен профил на сладките картофи ги прави една истинска суперхрана. Освен всички тези ползи за здравето, те носят и още една много ценна полза – това е способността им да намаляват риска от рак. Според WebMD, сладките картофи дължат това свое свойство на антиоксидантите в състава си, които са в изобилие. Те могат да допринесат за намаляването на риска от диабет, хронични заболявания, затлъстяване, сърдечносъдови заболявания, високо кръвно налягане, загуба на зрение.

Въпреки че раковите заболявания не могат да се предотвратят така лесно само с помощта на храната, някои храни имат особено силни свойства в намаляването на риска от тези здравословни състояния. Дължат тези качества на активните вещества и антиоксидантите в състава си. Сладките картофи са с особено високо съдържание и на витамини от група В, бета-каротин, който е и мощен антиоксидант, калий, манган, витамин С. Този превъзходен хранителен профил на сладките картофи ги прави една истинска суперхрана. Освен всички тези ползи за здравето, те носят и още една много ценна полза – това е способността им да намаляват риска от рак.

Според WebMD, сладките картофи дължат това свое свойство на антиоксидантите в състава си, които са в изобилие. Те могат да допринесат за намаляването на риска от диабет, хронични заболявания, затлъстяване, сърдечносъдови заболявания, високо кръвно налягане, загуба на зрение.

Въпреки че раковите заболявания не могат да се предотвратят така лесно само с помощта на храната, някои храни имат особено силни свойства в намаляването на риска от тези здравословни състояния. Дължат тези качества на активните вещества и антиоксидантите в състава си.

 

По публикацията работи: Велислава Велева