Няколко теории защо седалките в киносалоните са точно в червен цвят

148

Когато почти всеки си помисли за киносалон, в очите му се появяват червени седалки. Всички знаем, че седалките в киносалоните и театрите са червени, но повечето от нас нямат представа защо са избрани така. И така, защо седалките в кината са червени? Това съвпадение ли е или е умишлено?

Когато отидем на кино или театър, може би сте забелязали, че седалките и завесата са червени. Чудили ли сте се защо цветовете са такива, особено в тези зали, където се среща кадифено червено? Разбира се, не може да е съвпадение, че всички шезлонги са червени. Има причина за това. Причината се крие в неговата честота!

Да говорим за някои особености на червения цвят – Червеното , което е сред основните цветове в природата , е наситено с енергия, цветът на страстта и действието . Червеното е топъл и положителен цвят , свързан с физическите нужди и волята за оцеляване

Червено, което стимулира мотивацията, енергията, ентусиазма и радостта от живота, чувствата на топлина и любов, кръвното налягане и телесната температура. Това е цвят, който подсилва физическата енергия, физическата сила и смелостта. Червеното зарежда човека с енергия, събужда емоции. Той има характеристиките да мотивира човека да предприеме действие.

Смята се, че има две различни причини защо седалките в киносалоните са червени. Първата от тези причини е свързана с историята на операта, докато другата се основава на по-научна причина.

Да започнем с първата причина, а именно историята на операта: Смята се, че оперните театри оказват влияние върху червения цвят на седалките в киносалона. Както е известно, центърът на операта е Италия . Червени и златни цветове са използвани в украсата на първата опера, построена във Венеция. В използваните цветове червеното отразяваше кралското семейство. Когато операта започна да се разпространява в Европа и оперните театри започнаха да се размножават, същите цветове бяха използвани в други сгради. По-късно интересът към операта намалява с течение на времето и операта е заменена от театри и кина. Театрите и кината продължиха традицията на операта и използваха цветовите си предпочитания в полза на червеното. След това червеният цвят, използван в кино седалките, е оцелял до наши дни.

Да стигнем до научната причина защо седалките са използвани в червен цвят Клетките в ретината на човешкото око, които възприемат видимата светлина, са разделени на две. Тези клетки са пръчици и конуси. При нормална светлина колбичките разпознават цветовете, докато при слаба светлина цветовете се разпознават от пръчици.

Цветът, който най-добре се възприема от пръчковидни клетки, е зеленият. Пръчковидни клетки не могат да открият червения цвят. Конусните клетки, от друга страна, имат способността да възприемат всички цветове, без да ги различават. Причината пръчковидни клетки да не могат да открият червения цвят е, че дължината на вълната на червения цвят е висока. Всъщност червеното е един от първите цветове, които не виждаме в тъмното, пишат от Hturk.com

Що се отнася до червените седалки в киносалоните, когато светлините са изключени, червеният цвят става невидим по-лесно от другите цветове.

Това ни позволява да се фокусираме по-лесно върху филма, който искаме да гледаме. С други думи, предлага на публиката по-добро изживяване при гледане на филми. Черното се използва в кината, но не толкова, колкото червеното. Представете си, че отивате на кино, за да общувате или да се забавлявате.

 

По публикацията работи: Велислава Велева