Контролът е последващ. Проверките се правят от Българската агенция по безопасност на храните. Тя има мониторингова програма. Действа и по сигнал.
Срокът на годност, произходът и съставът на храната са най-важните, които трябва да гледаме на етикета. Не е изключено описаното да не отговаря на съдържанието, уточняват от Асоциация „Активни потребители”.
„Ние проверяваме от години, защото нашите тестове точно това показват – какво има реално в продукта, съпоставено с това, което е на етикета. Отговорността е изцяло върху този, който пуска стоката на пазара. Да кажем, че ако един салам има някакви написани съставки, то този, който произвежда салама, и който написва етикета, носи пълна отговорност”, обясни Богомил Николов, председател на Асоциация „Активни потребители”, предаде NOVA.
„Когато има случаи на оплаквания и съмнения на потребители или от организации като нас. Това е основната заплаха, поради която търговците трябва да бъдат внимателни. Те лесно могат да бъдат небрежни, но трябва да се знае, че отговорността е голяма. Веднъж, че може да пострадат хора, втори път, че може да бъде санкциониран съответният производител и че може дори да бъде затворен”, разказа още Николов.
През последните дни в Асоциацията са постъпвали сигнали за развалена храна от топли витрини.
По публикацията работи: Силвана Димитрова
Планирането на екскурзия до Япония може да бъде вълнуващо, но и предизвикателно. За да се…
С всяка година интериорният дизайн се променя и развива, като носи нови тенденции и концепции…
Данъчната оценка на имот е процес, който се изисква при различни сделки или административни процедури,…
Пантофите за детска градина са неразделна част от ежедневието на всяко дете. Те не само…
Възможността да не сме единствените разумни същества във Вселената винаги е интригувала света. Какво ще…
Доколко животът на Земята се влияе от слънчевата радиация? Ново проучване доказа въздействието на електромагнитните…
Leave a Comment