19 деца са починали след прием на медицински сироп в Узбекистан

134

Всеизвестно е, че сиропът се продава като средство за лечение при симптоми на настинка и грип. Най-малко 19 деца са починали в Узбекистан след прием на медицински сироп, произведен от индийска фармацевтична компания. Партида с шишенца съдържала етиленгликол, за който узбекистанското здравно министерство каза, че е отровна субстанция.

 

От там са съобщили, че 18 от 21 деца, които са приемали сиропа  заради остри респираторни заболявания, са починали в град Самарканд след употребата му. Сайтът report.uz пише днес, че едногодишно дете в Кашкадаринска област също е починало, след като приемало сиропа в продължение на пет дни. Сиропът се продава на уебсайта на компанията като средство за лечение при симптоми на настинка и грип, отбелязва Ройтерс.

Сиропът е бил внесен в Узбекистан от компанията за дистрибуция на лекарства „Кюрамакс медикъл“ (Quramax Medical), се уточнява в изявлението, публикувано във вторник.

Сиропът е бил даван на децата вкъщи без лекарско предписание, било то от родителите им или по съвет на фармацевти, а дозировката е надвишавала допустимата за деца, обърна внимание министерството. Засега не е ясно дали децата са приели сироп от въпросната партида или количеството над допустимата доза, или и двете.