Има един растителен продукт, чиято консумация може да ви бъде от голяма помощ, особено около празниците, когато преяждането и неправилното хранене често са на дневен ред. Това са аспержите, известни с голямото си съдържание на фенолни съединения.
Аспержите са ценен източник на фенолни съединения, сред които основните представители са флавоноидите и фенолните киселини. Тези вещества имат антиоксидантни свойства и намаляват увреждането, което се предизвиква от свободните радикали. Това са силно реактивни молекули, които предизвикват сърдечносъдови заболявания, рак и други заболявания, свързани със стареенето. Освен това, аспержите са богати и на каротеноиди, най-вече бета-каротен, лутеин, зеаксантин и капсантин. По време на узряването на аспержите, концентрациите на лутеин и бета-каротен обикновено се повишават, но съдържанието на зеаксантин и капсантин се увеличава. Каротеноидите имат мощни антиоксидантни свойства и предпазват от развитие на различни заболявания, пише puls.bg.
Аспержите са ценен източник на фолиева киселина. Установено е, че консумацията на 5 аспержи доставя приблизително 25% от необходимите дневни нужди от фолиева киселина. Освен това, те съдържат и глутатион и ацетилцистеин – мощни аткиосдиданти, които допринасят за елиминиране на окисления холестерол, който се натрупва и уврежда артериите. Консумацията на храни, богати на глутатион, намалява риска от рак на горните отдели на храносмилателната система.
Други ценни съставки в аспержите са изофлавоните и лигнаните, които са два вида фитоестрогени – съединения със структура, подобна на естрогена, които имат защитни свойства срещу развитие на ракови заболявания. Фруктоолигозахаридите са вид въглехидрати, които имат пребиотично действие и благоприятстват усвояването на минералите. Също така, те намаляват нивата на холестерола, триглицеридите и фосфолипидите в кръвта.
Аспержите помагат за подобряване на храносмилането, тъй като са богати източници на фибри. Те подобряват усвояването на веществата, приети с храната, и предпазват храносмилателния тракт от развитие на различни заболявания. Полезен ефект на аспержите е и стимулирането на водно-солевия баланс и благоприятстването на естественото елиминиране на течностите, което предпазва от задържане на течности и наддаване на тегло.
Въпреки това има някои противопоказания за консумация на аспержи. Те са богати на витамин К, който е ключов ензим в процесите на кръвосъсирване и се произвежда естествено в организма. Чревните бактерии отговарят за производството му, поради което рядко настъпват дефицити, но при някои състояния е необходим повишен прием. За пациентите, които приемат редовно антикоагуланти, е от важно значение достатъчното набавяне на необходимите количества витамин К.
По публикацията работи: Пламена Сутева
Планирането на екскурзия до Япония може да бъде вълнуващо, но и предизвикателно. За да се…
С всяка година интериорният дизайн се променя и развива, като носи нови тенденции и концепции…
Данъчната оценка на имот е процес, който се изисква при различни сделки или административни процедури,…
Пантофите за детска градина са неразделна част от ежедневието на всяко дете. Те не само…
Възможността да не сме единствените разумни същества във Вселената винаги е интригувала света. Какво ще…
Доколко животът на Земята се влияе от слънчевата радиация? Ново проучване доказа въздействието на електромагнитните…
Leave a Comment