Розови игуани на остров Галапагос за първи път от 10 години (СНИМКА+ВИДЕО)

165

Учените откриха новоизлюпени и млади галапагоски розови игуани. Живееща само по склоновете на вулкана Вълк на остров Изабела в Галапагос, игуаната се счита за критично застрашена и според оценките са останали само няколкостотин от вида. Те се раждат зелени и започват да променят цвета си по-късно.

 

Откритието е важна стъпка в опазването на вида, каза директорът на Galapagos Conservancy ONG, Вашингтон Тапиа. Игуаните, които могат да достигнат 47 см на дължина, бяха открити за първи път от рейнджърите на националния парк през 1986 г. Въпреки това на учените отне десетилетия, за да разпознаят розовата игуана като отделен вид от другите на острова.

Обществото за опазване на Галапагос и Дирекцията на националния парк Галапагос (GNPD) проведоха проучване на застрашените розови игуани във вулкана Вълк на остров Изабела в региона. По време на 10-месечното проучване животът на розовите игуани е заснет с десетки фотокапани, поставени в района.

В проучванията местата за размножаване и излюпването на розовите игуани са заснети за първи път с камера. Моментите, когато диви котки грабнаха котенца игуана, също бяха отразени на камерата. Въпреки че се смята, че между 200 и 300 възрастни розови игуани остават във вулкана Wolf, не са виждани малки от повече от 10 години, пишат от Hturk.com.

Общество за опазване на Галапагос Dr. Пол Саламан заяви, че розовите игуани и факторите, които застрашават живота им, са били наблюдавани, за да могат да се направят проучвания за защита на поколенията им. Розовите игуани са описани за първи път като отделен вид през 2009 г.

 

По публикацията работи: Велислава Велева