Доказано: Устроени сме да харесваме повече лошите герои във филмите. Ето каква е причината?

85

Хората винаги ще виждат добрата страна на злодеите и лошите, се казва в ново проучване. Университетът на Мичиган установи, че хората вярват, че злодеите имат изкупително качество. Задълбоченото проучване разговаря с 434 деца на възраст от 4 до 12 години и 277 възрастни. Казуси включваха Урсула от Малката русалка на Дисни и Капитан Хук

Въпреки всичките им злини и погрешни действия, всеки тайно обича някой злодей и сега учените откриха защо. От Волдемор през Жокера до Урсула в Малката русалка, ново проучване установи, че хората са устроени да виждат доброто дори в най-ужасните герои, пише dailymail.

Изследването, проведено от Университета на Мичиган , установи, че колкото и дефектни, жадни за власт или егоистични филмови злодеи да са, повечето от нас все още са привлечени от тъмната им страна, тъй като вярваме, че те трябва да имат някакво изкупително качество.

„С други думи“, обясни водещият автор на изследването Валери Умшайд, „хората вярват, че има несъответствие между външното поведение на злодея и неговото вътрешно, истинско аз, и това е по-голяма разлика за злодеите, отколкото за героите.“
В проучването изследователите анкетираха 434 деца на възраст от 4 до 12 години и 277 възрастни, за да видят как хората възприемат антисоциалните и понякога ужасни действия, извършени от зли герои.

Разглеждаше как преценката на децата и възрастните се променя, когато им се представят познати и нови измислени герои.

Използваните в проучването казуси за злодеи включват Урсула от Малката русалка на Дисни и Капитан Хук от Питър Пан.

Междувременно техните герои включват Уди от Историята на играчките на Pixar и Спайдърмен на Marvel.

Първата част от проучването е предназначена да тества дали децата гледат на злодеите като на способни да имат просоциално отношение към другите, по-специално към хора с подобно мислене.

Изследователите поставят злодеите в ситуации, в които те биха могли да се държат просоциално или безчувствено към друг злодей или към собствения си домашен любимец.

„Съображението за това дали децата гледат на злодеите като на „меко място“ за такива сродни души е важно за изследване на границите на негативните поведенчески прогнози на децата относно антисоциалните герои“, обясняват изследователите в проучването, публикувано в Cognition .

Втората и третата част на проучването оценяват вярванията на участниците относно истинската същност на злодеите, което отразява разликите в начина, по който те представят своя злодейски характер пред света и как се чувстват отвътре.
Резултатите разкриха, че като цяло и децата, и възрастните вярват, че истинската същност на злодеите е „изключително зли и много по-негативни от героите“.

Изследователите обаче откриха и асиметрия във възгледите, тъй като злодеите са много по-склонни от героите да имат истинско аз, което се различава от външната им персона.

Г-жа Umscheid добави: „Както деца, така и възрастни вярваха, че герои като Урсула имат някаква вътрешна доброта, въпреки лошите/неморални действия, в които редовно участват.“

Преди това проучване от университета в Орхус обаче установи, че тези, които предпочитат измислени злодеи пред герои, са по-склонни самите те да бъдат злодеи .

Проучването установи, че тези, които предпочитат злодеи като Круела де Вил и Дарт Вейдър, са по-склонни да проявят личностни черти на „тъмната триада“.
Това включва черти като макиавелизъм, нарцисизъм и склонности към психопатия, базирани на повече от 1000 души от Северна Америка, които са участвали в проучването.

Изследователите пишат: „Някои хора може да започнат да се ангажират положително със злодейски герои, защото са като тях, тоест защото споделят до известна степен неморалния възглед на злодеите.

„Нарцисизмът описва грандиозен и озаглавен междуличностен стил, при който човек се чувства превъзхождащ другите и жадува за утвърждаване („подсилване на егото“)“, пишат изследователите.

„Макиавелизмът описва манипулативен междуличностен стил, характеризиращ се с двуличие, цинизъм и егоистична амбиция.

„Психопатията описва нисък самоконтрол и безчувствен междуличностен стил, насочен към незабавно удовлетворение.“