Визитата на Зеленски в САЩ уреди нов транш от 1,85 милиарда долара за Украйна

37

„Американският народ знае, че ако останем безучастни пред лицето на такива явни атаки срещу свободата и демокрацията и основните принципи на суверенитета и териториалната цялост, светът със сигурност ще се сблъска с по-лоши последици“, предупреди Джо Байдън.

„Днес обявявам следващия транш от нашата помощ за сигурността в Украйна“, каза Байдън.

Пакетът включва 1,85 млрд. долара, като това са преки трансфери на оборудване за Украйна…, така и договори за доставка на боеприпаси, от които Украйна ще се нуждае през следващите месеци за своята артилерия, танкове и ракетни установки.

„От решаващо значение е, че в допълнение към тези нови възможности, като например прецизните въздушни боеприпаси, пакетът ще включва ракетна батарея „Пейтриът“… с която ще обучим украинските сили да работят като част от продължаващите усилия за укрепване на въздушната отбрана на Украйна.“

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че „американците от всички слоеве на обществото“, включително и демократите, и републиканците, „разбират в костите си, че борбата на Украйна е част от нещо много по-голямо“.

Байдън говори за успехите на Украйна във войната, като казва, че тя е спечелила битката за Киев, битката за Херсон, битката за Харков.

Той казва, че страната се е противопоставила на очакванията на Русия на всяка крачка, пише news.bg.

Байдън благодари на Конгреса за подкрепата на неговия „общ законопроект“ за Украйна, който според него включва „45 млрд. долара допълнително финансиране“.

На свой ред Зеленски каза, че е дошъл във Вашингтон, за да благодари на президента на САЩ и на американския народ за подкрепата.

Той сподели, че особено през последните 30 дни на войната Украйна и САЩ са станали истински партньори и съюзници.

Украинският лидер каза, че е усетил това партньорство по време на днешните разговори, преди да благодари на Байдън за ролята му в подпомагането на Украйна да се защити от Русия.

По публикацията работи: Венета Николова