След като Орбан ограничи цените на основните храни: Търговци налагат ограничения, напомнящи на комунизма

84

Правителството на Виктор Орбан предприе ход на ограничаване на цените на основните храни. Някои търговци обаче, започнаха да налагат ограничения, напомнящи на комунизма. Ограничават купувачите да купуват някои стоки до определено количество.

Планът да се предпазят унгарците от най-високата инфлация в Европейския съюз преди празниците се провали, като търговците на дребно започнаха да ограничават предлагането на основните храни, напомняйки за комунистическото минало на нацията, пише bloombergtv.bg.

След хода на правителството на премиера Виктор Орбан за ограничаване на цените на основните храни, търговецът на дребно Aldi ограничава купувачите да купуват само 1 килограм картофи и един литър мляко на посещение поради скок в търсенето.

Други вериги за хранителни стоки като Spar, Lidl и Tesco въведоха подобни ограничения. Това кара някои да се чудят как ще изпекат традиционния коледен сладкиш „бейгли“, обикновено пълен с маково семе или орехи.

„Дойдох тук, защото съседът ми каза, че сега има мляко. Обикновено няма такива и не съм виждал яйца от известно време. Не знам как ще пека за Коледа“, каза Магдолна, на 67 години, която пазаруваше в Aldi в Будапеща.

Усилията на Орбан да ограничи цените на храните са част от усилията за поставяне на таван на разходите за всичко – от горива до дори ипотеки, за да помогне на унгарците да преодолеят кризата с разходите за живот в Европа. Но централната банка на нацията казва, че мерките са се оказали бумеранг, създавайки недостиг и повишавайки цените в една от най-отворените икономики в света.

Правителството предвижда най-бързата инфлация в ЕС – 22,5% – да се ускори до 25% до края на годината. Цените на храните се повишиха с 49% през ноември в сравнение с миналата година през ноември, което е повече от два пъти средното за блока.

Данните вероятно ще принудят централната банка да повиши значително прогнозата си за инфлацията, когато се срещне за лихвените проценти във вторник и да запази референтната стойност от 13%. Ефективният основен лихвен процент вече е 18% след спешно повишаване на лихвения процент през октомври. Политиците изляха студена вода на по-ранните залози за намаляване на лихвените проценти още този месец, позовавайки се на спираловидната инфлация.

Правителството вече беше принудено да отстъпи, след като националният недостиг на бензин принуди Орбан да отмени тавана на цените на горивата този месец. Но миналата седмица той удължи ограничението за основни хранителни продукти до края на април, включително за захар, брашно, слънчогледово олио и някои меса.

Рафтовете с храни все още са заредени в Унгария – въпреки че много от тях предлагат дори по-скъпи алтернативи на стоките, чиито цени са ограничени. Цената на пудрата захар, например, се повиши със 122% в сравнение с февруари, докато 1.5% млякото се увеличи с 90% спрямо обикновеното мляко с 2,8% мазнини, според проучване на централната банка, публикувано миналата седмица.

По публикацията работи: Пламена Сутева