Лайфстайл

Сагата Мъск-Twitter се задълбочава. Спряха акаунтите на няколко известни журналисти, той се намеси

15 декември- Twitter спря в четвъртък акаунтите на няколко видни журналисти, които наскоро писаха за новия му собственик Илон Мъск, като милиардерът написа в Туитър, че правилата, забраняващи публикуването на лична информация, се прилагат за всички, включително за журналистите.

В отговор на туит относно спирането на акаунта, Мъск, който се представя като абсолютист на свободата на словото, туитна: „За „журналистите“ важат същите правила за доксинг, както и за всички останали“, препратка към правилата на Twitter, забраняващи споделянето на лична информация, наречен doxxing, предава ройтерс.

Туитът на Мъск се отнася до спирането на Twitter в сряда на @elonjet , акаунт, проследяващ частния му самолет в реално време, използвайки данни, достъпни в публичното пространство. Мъск заплаши със съд оператора на акаунта, като каза, че синът му е бил последван по погрешка от „луд преследвач“.

Не беше ясно дали всички журналисти, чиито акаунти бяха спрени, са коментирали или споделили новини за @elonjet.

„Да ме критикуваш по цял ден е напълно добре, но да доксираш местоположението ми в реално време и да застрашаваш семейството ми не е“, туитна Мъск в четвъртък.

Миналия месец той написа в Туитър, че ангажиментът му към свободата на словото се простира „дори до това да не забранява акаунта след моя самолет, въпреки че това е пряк риск за личната безопасност“. По-късно той туитна, че ще има седемдневно спиране за doxxing.

Той последва в четвъртък, като публикува анкета, която моли потребителите на Twitter да гласуват кога да възстановят акаунтите на тези, които са doxxed неговото „точно местоположение в реално време“.

Twitter не отговори веднага на искане за коментар.

Сред спрените журналистически акаунти беше този на репортера на Washington Post Дрю Харуел (@drewharwell), който написа в социалната медийна платформа Mastodon, че наскоро е писал за Мъск и е публикувал връзки към „публично достъпни, законно придобити данни“.

Сали Бъзби, изпълнителен редактор на Post, каза, че отстраняването на Харуел подкопава твърденията на Мъск, че възнамерява да управлява Twitter като платформа, посветена на свободата на словото.

Twitter също спря официалния акаунт на Mastodon (@joinmastodon), който се появи като алтернатива на Twitter, откакто Мъск го купи за 44 милиарда долара през октомври. Mastodon не можа да бъде намерен веднага за коментар.

В ход, който според Мъск отразява неговия ангажимент към свободата на словото, Мъск възстанови акаунта на бившия президент Доналд Тръмп, който беше спрян от Twitter заради действията му около обсадата на Капитолия на САЩ на 6 януари 2021 г.

„Надявам се дори най-лошите ми критици да останат в Туитър, защото това е смисълът на свободата на словото“, написа Мъск в Туитър през април.

Twitter работи със значително намален персонал, тъй като хиляди бяха уволнени, откакто Мъск пое управлението. Сега се обляга силно на автоматизацията за модериране на съдържание, като се премахват някои ръчни прегледи и се предпочитат ограниченията върху разпространението, вместо да се премахва директно определена реч, каза новият ръководител на доверието и безопасността Ела Ъруин пред Ройтерс този месец.

Акаунтите на репортера на Times Райън Мак (@rmac18), репортера на CNN Дони О’Съливан (@donie) и репортера на Mashable Мат Биндер @MattBinder също бяха спрени в четвъртък, както и този на независимия журналист Арън Рупар (@atrupar), който обхваща политиката и политиката на САЩ.

Mac наскоро публикува няколко теми в Twitter относно спирането на @elonjet и интервюира Джак Суини, 20-годишният оператор на акаунта.

Говорител на The New York Times каза: „Тази вечер спирането на акаунтите в Twitter на редица видни журналисти, включително Райън Мак от The New York Times, е съмнително и жалко. Нито The Times, нито Райън са получили каквото и да е обяснение защо се е случило това. Надяваме се, че всички акаунти на журналистите ще бъдат възстановени и Twitter ще даде задоволително обяснение за това действие.“

CNN каза, че „импулсивните и неоправдани“ спирания са тревожни, но не са изненадващи. Мрежата каза, че е помолила Twitter за обяснение и ще преоцени отношенията си с платформата въз основа на този отговор.

Другите репортери не можаха да бъдат открити за коментар.

По публикацията работи: Силвана Димитрова

Leave a Comment
Сподели
Публикувано от
Редакция Нова Вест

Скорошни постове

  • Спонсорирани

Съвети от Руал Травел при планиране на перфектната екскурзия до Япония

Планирането на екскурзия до Япония може да бъде вълнуващо, но и предизвикателно. За да се…

преди 3 дни
  • Спонсорирани

Прогнози за интериорния дизайн през 2025 г.: какво да очакваме?

С всяка година интериорният дизайн се променя и развива, като носи нови тенденции и концепции…

преди 2 седмици
  • Спонсорирани

Какви документи са необходими за данъчна оценка на имот?

Данъчната оценка на имот е процес, който се изисква при различни сделки или административни процедури,…

преди 2 седмици
  • Спонсорирани

Пантофи за детска градина, които всяко дете ще хареса: най-добрите модели

Пантофите за детска градина са неразделна част от ежедневието на всяко дете. Те не само…

преди 2 месеца
  • Любопитно

Съвсем малка е вероятността да бъде открит живот в Млечния път

Възможността да не сме единствените разумни същества във Вселената винаги е интригувала света. Какво ще…

преди 2 месеца
  • Любопитно

Как слънчевата радиация влияе на Земята?

Доколко животът на Земята се влияе от слънчевата радиация? Ново проучване доказа въздействието на електромагнитните…

преди 2 месеца