Категории България

Каква е връзката между състава на дадено лекарство и алкохола?

Когато купувате някакво лекарство, винаги трябва внимателно да проучвате инструкциите към него. Но, за съжаление, в тях няма информация за храните, несъвместими с този препарат. Затова днес ще говорим за продуктите, които трябва да бъдат изключени от вашата диета при лечение с антикоагуланти.

Приемът на лекарства за разреждане на кръвта с тази храна може да причини мозъчни кръвоизливи, предават от zdrave.to.

Антикоагуланти и алкохол

Алкохолът намалява броя на тромбоцитите в кръвта, отчасти като пречи на производството на кръвни клетки в костния мозък. Той предпазва тромбоцитите от слепване и образуване на кръвни съсиреци. При едновременния прием на алкохол и антикоагуланти ефектът се усилва при взаимодействието им, а алкохолът е в състояние също да увеличи концентрацията на антикоагуланти в кръвта, удължавайки тяхното действие. По този начин съществува риск от кървене.

За биоактивирането на индиректни антикоагуланти в черния дроб е отговорен цитохром P450, ензимът CYP2C9. Системата цитохром P450 е отговорна и за биотрансформацията на алкохола в черния дроб, което води до претоварване на тази ензимна система и в резултат ефектът от антикоагулантите може или да бъде отменен, или да увеличи вероятността от странични ефекти.

Антикоагуланти и витамин К

Витамин К е отговорен за синтеза на факторите на съсирването в черния дроб. Антикоагулантите и витамин К имат противоположни ефекти.

Храни с високо съдържание на витамин К:

• сушен босилек – 2143% дневна норма за 100 г продукт

• смлян градински чай – 2143% дневна норма за 100 г продукт

• сушена мащерка – 2143% дневна норма на 100 г продукт

• пресен магданоз – 2050% от дневната норма на 100 г продукт

• кейл (зеле) – 1021% от дневната норма на 100 г продукт.

Антикоагуланти и сок от червена боровинка

Сокът от червена боровинка инхибира ензима CYP2C9 в черния дроб, който разгражда варфарина. За всичко това са виновни антиоксидантите в боровинките.

Антикоагуланти и витамин Е

Механизъм на взаимодействие: витамин Е инхибира агрегацията на тромбоцитите, което може да увеличи риска от кървене при прием на големи количества витамин Е с антикоагуланти.

Храни с високо съдържание на витамин Е:

Пшенични кълнове – 747% витамин Е на 100 г.

По публикацията работи: Силвана Димитрова

Leave a Comment
Сподели
Публикувано от
Редакция Нова Вест

Скорошни постове

  • България

**Радев: Назначението на Спецов в Лукойл е незаконно, а политиката в България се превръща в диктатура**

**Президентът Радев обяви остри критики срещу управлението на казуса "Лукойл": Нарушения на Конституцията и правовата…

преди 3 седмици
  • България

Деница Сачева разкри: Румен Спецов има тайно доверие от САЩ и Британия, а бюджетът 2026 е последен шанс за спасение на финансите

**Деница Сачева: „Румен Спецов е професионалист с опит, а бюджетът за 2026 г. е единственият…

преди 3 седмици
  • България

Трима загинали и блокиран тракийски път след фатално ПТП, причинето от загуба на контрол над волана

**ТРАГИЧНО ПТП НА АВТОМАГИСТРАЛА „ТРАКИЯ“ ВЗЕМА ТРИ ЖИВОТА** Трима души загинаха, а един е тежко…

преди 3 седмици
  • България

Синът на Радан Кънев заловен с дрога: 17-годишният Борис задържан с марихуана и машинка за цигари

**Скандал около сина на евродепутата Радан Кънев: 17-годишен младеж задържан с наркотици** В ранните часове…

преди 3 седмици
  • България

Топло за ноември: до 21 градуса в почивните дни, но мъгливо в равнините

**Уикендът обещава спокойно и меко време с леки облаци и мъгли** България очаква сравнително тиха…

преди 3 седмици
  • България

Топло за ноември: 21 градуса в почивните дни, но мъглата ще скрие слънцето в равнините

**Уикендът обещава спокойно и меко време с леки облаци и мъгли** България очаква сравнително тихо…

преди 3 седмици