Д-р Симидчиев каза по кои симптоми можем да разпознаем грипа

187

По думите на д-р Александър Симидчиев се увеличават пациентите с респираторни заболявания, а грипът засяга повече малките деца и възрастните хора. Той уточни, че когато получим болка в очите, когато ги движим в различни посоки, става дума за грип, инфлуенца миозит.

„Букетът от грипни и респираторни заболявания е по-богат. Когато имахме мерки, те ограничаваха по-малко заразните заболявания. В момента имаме разпространение на два вида грип – птичи и вариант на стандартния. Освен тези два имаме и респираторен вирус, който предизвиква бронхоспазъм. В детските заведения има доста болни, педиатричните заведения започват да се запълват“, заяви зам.-председателят на Комисията по здравеопазване в НС д-р Александър Симидчиев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Медикът подчерта, че респираторните заболявания не са изненадващи за този период на годината, но покрай COVID пандемията са останали на заден план, тъй като коронавирусът е бил по-силно заразен.

„Най-честите симптоми са запушен нос, обща отпадналост, температура. Пациенти, които се разболеят от грип, могат да кажат в колко часа е започнало – има и болка в мускулите. А когато си движите очите в една и друга посока и усещате болка – знайте, че имате грип, инфлуенца миозит. Важното е, че при него има два медикамента, които могат да се ползват за лечение, ако се приложат до 24 часа от началото на заболяването“, уточни още д-р Симидчиев.

Той добави, че няма проблем противогрипна ваксина да бъде поставена по всяко едно време, стига човек да успее да се опази здрав в период от две седмици след поставянето ѝ, докато изгради имунитет. Лекарят беше категоричен, че COVID пандемията не е отслабила имунитета ни.

„Имунната ни система винаги е една и съща, тя трудно се поддава на имуностимулации. Имаме позабравяне на определени вируси. Когато имаме вирус, срещу който трябва да се защитаваме, нашата имунна система позабравя старите вируси, с които се е срещала“, каза медикът.

И посочи здравеопазването като политика, около която могат да се обединят всички партии.

„Стремежът трябва да е към мерки, които да целят междупартиен консенсус и устойчивост – не мисля че може да бъде направен от единици, трябва партиите да приберат леко егото и тежките изказвания и да започнем да мислим как може да се случи. Здравеопазването е добро начало, няма партия, която в програмата си да не пише, че има нужда от превенция. Ако мислим какво ни обединява, а не какво ни разединява – ще постигнем такъв консенсус“, убеден е депутатът от ДБ.

По публикацията работи: Пламена Сутева