Тома Биков от ГЕРБ: Ако от ПП и ДБ предложат по-добър вариант за премиер от проф. Габровски, ще го подкрепим

152

„На фона на предложението на проф. Николай Габровски, трябва да е ясно каква е нашата летва и нашата концепция. Не мисля, че г-жа Йорданова стига тази летва.“, това заяви днес в ефир Тома Биков. 

Така той коментира в сутрешния блок на Нова телевизия, идеята Надежда Йорданова да бъде предложена за премиер с втория мандат, който се връчва на „Продължаваме промяната“.

Самият Христо Иванов отрече това.

„Един от огромните проблеми е това, че от едната страна на барикадата има хора, които говорят само с абстракции и не предприемат действия. Това, че някаква медия вчера е пуснала Надежда Йорданова като вариант за премиер, не е конкретика изобщо”, смята Тома Биков.

„Не съм съгласен с твърденията на Румен Радев за амнезията на гражданите. Нека намерят по-добра кандидатура от тази на проф. Габровски. Ако намерят, готови сме да я подкрепим, но не е лесно”, допълни той.

По думите му управление заедно с „Продължаваме промяната” е на ръба на невъзможното – само при някакъв катаклизъм може да се случи.

„Нямаме намерения да правим повече компромиси. Ако ще предлагат формула и персонален състав, да направят по-добра структура от нашата”, каза още той.

На идеята Стефан Янев кандидат за премиер, Биков реагира: „Не ми се струва устойчиво, с цялото ми уважение – те имат 12 депутати. Много са неясни нещата. Не знаем кой ще вземе мандата. Нека да обсъждаме фактите – вчера беше отхвърлена най-сериозната възможност за излъчване на правителство. Това беше възможен компромис и всеки да направи крачка назад. Все пак ние имаме потенциал да излъчим поне три различни правителства.”
„Ако някой си измисля оправдания защо не може да предложи правителство, това си е негов проблем. Ние, както Кирил Петков, си спазваме обещанията към избирателите и няма да подкрепим ветото на Изборния кодекс”, категоричен е той.

На казуса за тайната на вота и това да е гарантирана, когато само един човек да гласува в секция или гласува само той с машина или бюлетина, Биков заяви: „Ще го обсъдим, но това никъде не се е случвало. Ще го проверим това.”

„Изборният кодекс не е библия. Той със сигурност ще бъде отварян, въпросът е дали има време за това. Аз твърдя, че сме го направили съвършен. Но ако приемем ветото, това значи още две седмици разговори за Изборния кодекс“, каза още той.

По публикацията работи: Венета Николова