Парламентът отхвърли предложението на БСП за необлагаем минимум за младите

36

От ГЕРБ, „Продължаваме промяната“, ДПС и „Демократична България“ отхвърлиха разглеждането в зала на предложенията на „БСП за България“ за въвеждане на необлагаем минимум за младите хора до 26 годишна възраст. 

„Младите хора ни гледат. Вие даже не искате да дискутирате този въпрос. Тук не става въпрос за помощи и за данъци, а за младите хора на България. Вие не искате в тази зала да се говори за младите хора, само ако някой ви плати да напишете стратегия. Срам!“, заяви заместник-председателят на парламентарната група на „БСП за България“ Георги Свиленски. Той изрази недоумение защо “коалицията на войната“ толкова бърза да даде безплатни оръжия на Украйна, а отказва да помогне на българските младежи.

„Не стигнахме ли до заключението всички, че един от най-тежките проблеми на България е демографският проблем, и че една от основните ни задачи е да задържим младите хора в страната? Поради тази причина ние категорично възразяваме срещу това да не бъде включено нашето предложение, първо, да освободим българските младежи до 26 години от плащане на данък върху доходите и второ, да освободим от плащане на данък върху първите 504 лв., което е линията на бедност за 2023 г.“ Това заяви народният представител от „БСП за България“ проф. Румен Гечев от парламентарната трибуна.

Той посочи, че в Унгария младежите от 16 до 25-годишна възраст са освободени от плащане на данък и анализът на техните институции показва, че този подход е довел до задържане на младежите в Унгария. „Защо да не ползваме европейския опит?“, попита проф. Гечев.

Той призова да се гласува и предложението на левицата за въвеждане на необлагаем минимум до 504 лв. „Ние сме най-социално несправедливата страна с най-голямото социално разделение в ЕС. Нашата система е несправедлива – бедните плащат всички данъци, богатите плащат минимални данъци“, аргументира се социалистът.

„Всички от тази трибуна се кълнем, че искаме да направим така, че младите хора да остават в България и в същото време това предложение не е допуснато от бюджетна комисия. Младите хора да не плащат данък върху доходите – мисля, че всички подкрепяме такава мярка. Нека покажем на младите хора, че мислим за тях“, призова от трибуната Георги Свиленски.

По неговите думи на младите хора им е писнало да слушат за стратегии и за програми. „Трябва да направим условия, така че те сами искат да останат в България. И с такива малки решения, едно по едно, тези неща се решават. Днес да приемем освобождаване от данък общ доход, вчера приехме безплатни учебници, утре ще приемем безплатни лекарства за деца до 14 години. Ние днес предлагаме конкретно решение, а не някъде някога да обещаваме стратегия“, категоричен бе Свиленски.