Румен Радев: ГЕРБ разчита на амнезията на гражданите, но те искат ясна политическа отговорност

70

По неговите думи когато погледнем към правителството на Габровски той има много добри експерти и като програма има важни за страната приоритети, но му липсва „политическата физиономия“. Според него, това правителство се явява посредник между ГЕРБ и българските граждани.

„Не е сега моментът да виждаме посредници – хората искат ясна политическа отговорност. „Така президентът коментира пред медии в Брюксел гласуването на проектокабинета на проф. Габровски. В Брюксел той взе участие в юбилейната среща на върха Европейски съюз –Асоциация на държавите от Югоизточна Азия (АСЕАН).

„От ГЕРБ заложиха на амнезията на българските граждани след 12 години. Явно това няма да бъде печелившият ход“, смята той.

Той уточни, че не се меси в състава на чужди правителства, нито дължи обяснения по тях: „От редовното правителство на господин Петков има министър, който е министър в покровителството на Габровски. Това значи ли, че това е правителство Борисов-Петков-Пеевски и т.н.?“

„Не приемам това, което постоянно се насажда от политици – че сега има еднолична президентска власт. Няма такова него – има неспособност на политическите партии да сформират правителство. Това са две коренно различни неща. Конституцията казва – когато партиите не могат да сформират правителство, президентът назначава служебно правителство“, допълва Радев.

Държавният глава Румен Радев e на посещение в Брюксел, за да участва в редовното заседание на Европейския съвет. Сред темите на дискусиите на европейските лидери се очаква да бъдат справянето с последиците от енергийната и икономическата криза в Европа, войната в Украйна, сигурност и отбрана, Южното съседство, външни работи.