Зеленски: В Украйна има „екоцид“. Площ с големината на Камбоджа е покрита с мини

395

Това коментира украинският държавен глава Володимир Зеленски. По негови думи и Черно море, и Азовско море са пълни с мини. Затова той призова за помощ при разчистването.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски призова за дългосрочна помощ за разчистване на опустошената от войната страна от мини и други невзривени боеприпаси. По негови думи те покриват площ с размерите на Камбоджа.

Във видеообръщение към новозеландския парламент Володимир Зеленски определи близо едногодишната руска инвазия като „екоцид“, който ще има трайни последици, и помоли Уелингтън и други страни да увеличат помощта си за страната му.

„Към настоящия момент 174 000 кв. км. от украинската територия са замърсени с мини и невзривени боеприпаси“, заяви украинският премиер пред депутатите. Това е площ, приблизително колкото тази на Камбоджа, Сирия или Уругвай.

Зеленски призова Нова Зеландия, чиято армия има богат опит в разминирането – да помогне за воденето на усилията за разчистване.

„Няма истински мир за нито едно дете, което може да умре от скрита руска противопехотна мина“, твърди той, цитиран от БГНЕС.

Той добави, че както Черно море, така и съседното Азовско също са пълни с мини „и са загубили стотици хиляди живи същества – тези, които са загинали в резултат на военните действия“.

По публикацията работи: Пламена Сутева