Политика

На второ четене с 13 гласа „за“ одобриха законопроект за предоставяне на въоражение на Украйна

Парламентарната комисия по отбраната подкрепи на второ четене законопроект за ратифициране на Споразумението между министерствата на отбраната на България и на Украйна относно безвъзмездно предоставяне на въоръжение, техника и боеприпаси. „За“ гласуваха 13 депутати, двама – „против“, а един – „въздържал се“.

В петък на първо четене в зала народните представители подкрепиха законопроекта, като „за“ гласуваха 130 депутати, а „против“ – 36. Също в петък мнозинството депутати гласуваха „за“ проект на решение за оказване на военна и военнотехническа подкрепа на Украйна.

„Надявам се това да бъде един първи етап и да има последваща помощ, която България да окаже на Украйна“, каза пред журналисти председателят на комисията по отбрана Христо Гаджев (ГЕРБ-СДС). Основната част от военната помощ, която страната ни ще изпрати, е за защита на населението и на обектите от въздушни атаки, обясни Гаджев.

„Помощта, която се отпуска, по никакъв начин не застрашава възможностите на Българската армия да изпълнява своите конституционни задължения или да намалява способностите й“, заяви Гаджев.

Въоръжението, което се предоставя е в две насоки в два списъка. В първия списък, който е големият по обем е директно предоставяне на Украйна, а вторият списък е за тренировъчната мисия в Полша или Германия според потребностите на украинската страна. Категоричен съм, че това, което се предоставя и в двата списъка няма по никакъв начин да накърни отбранителните способности на нашата армия. Това заяви служебният министър на отбраната Димитър Стоянов след заседанието на комисията по отбрана, предаде репортер на БГНЕС. Стоянов каза, че един съюзник е изявил желание да ни предостави техника, но това е в начален етап и поради тази причина министърът отказа да даде повече подробности. „За Сухопътни войски става въпрос“, допълни той.

Министърът на отбраната обясни, че след ратификацията в Народното събрание има още една стъпка. „Да има указ на президента, който да потвърди закона за ратификация. Решението е на президента, нека да го оставим да вземе своето решение. Това е детайл, преди който детайл ние няма как да предоставим военното имущество на украинската страна“, отбеляза той.

По публикацията работи: Велислава Велева

Leave a Comment
Сподели
Публикувано от
Редакция Нова Вест

Скорошни постове

  • Спонсорирани

Пантофи за детска градина, които всяко дете ще хареса: най-добрите модели

Пантофите за детска градина са неразделна част от ежедневието на всяко дете. Те не само…

преди 4 седмици
  • Любопитно

Съвсем малка е вероятността да бъде открит живот в Млечния път

Възможността да не сме единствените разумни същества във Вселената винаги е интригувала света. Какво ще…

преди 1 месец
  • Любопитно

Как слънчевата радиация влияе на Земята?

Доколко животът на Земята се влияе от слънчевата радиация? Ново проучване доказа въздействието на електромагнитните…

преди 1 месец
  • Свят

Ще се прекрати ли системата all inclusive в Турция?

Една от любимите дестинации на българи може би вече няма да е толкова привлекателна. Отново…

преди 1 месец
  • Свят

Нова гореща вълна ще удари Балканите

Летните горещини продължават. През Западните Балканите ще премине гореща вълна този уикенд, започвайки от Сърбия. …

преди 1 месец
  • Свят

Космически проблем: Може да се наложи на двама астронавти да прекарат месеци извън земното кълбо

Проблемите с безопасността на новата капсула "Старлайнър" на "Боинг" продължават. Заради това все по-възможно изглежда…

преди 1 месец