Габровски към Карадайъ: По повечето теми мислим в една и съща посока (ВИДЕО)

51

Кандидатът за премиер, излъчен от ГЕРБ, проф. Николай Габровски, се срещна с представители от ПГ на Движението за права и свободи (ДПС). Пред тях той представи визията си за съставяне на кабинет с първия мандат. В края на срещата Габровски изтъкна, че по много теми мненията с ДПС съвпадат.

„Задачата, с която съм натоварен, е доста тежка в тази политическа ситуация. Желанието ми е ако успеем да изградим екип от професионалисти без ярка политическа окраска, които да могат да преведат България през тези критични месеци, за да избегнем влизането в нов цикъл на предсрочни избори. Защото, ако сега не съставим правителство, има опасност от следващи и по-следващи избори“, заяви Габровски.

„Бихме искали да ви поздравим с тази отговорност, която поемате в тази критична за страната ситуация. Бегъл поглед върху вашата биография говори, че нямате нужда от партийно-политическите противоборства, които се наложиха в нашата страна. На политическия терен трябва да се търси нормалността. За нас това не е чужда тема. Нормалността за нас минава през диалога. За да има кабинет, за ДПС нормалността е аксиома, но освен аксиомите, оттам нататък трябва да търсим и формулите. Затова за нас е много важен елемент и програмата – цели, приоритети, включително и професионалния състав на кабинета“, заяви Карадайъ.

Габровски отговори, че за момента не може да оповести персоналния състав на проектокабинета, но той ще е съставен от експерти, отдалечени от политическите партии. Очерта и приоритетите си – законите по Плана за възстановяване и устойчивост, Шенген, еврозоната, борбата с корупцията.

Габровски отново подчерта готовността си да търси конституционно мнозинство в 48-ото НС за осъществяване на съдебната реформа.

От ДПС определиха темата като „политическа дъвка“ и изразиха съмнение, че партиите, които я сочат като приоритет, искат наистина да направят нещо по въпроса.

По темата за Шенген той призова да се анализират пропуските на страната през последните години. Според него са липсвали разговори, диалог и единни действия на българските политици, институции и дипломация.

„С честите избори, смяната на правителства и отказите за диалог и разговори по важните за страната теми, стигаме до такива ситуации, в които трудно можем да си отговорим на някои въпроси. За плана за възстановяване – има едни 60 милиарда, които стоят на трупчета в Брюксел и не се знае дали ще ги вземем. За да има тройка от тотото, трябва да пуснем фиш, а ние не сме си разписали фиша“, каза Карадайъ.

Той призова за усилия в посока на това евросредствата да стигнат до българските граждани.

По думите на Карадайъ пред България като приоритети стоят: енергийна и продоволствена сигурност и независимост.

Габровски изтъкна, че тезите на ДПС показват, че по повечето неща мислят в една посока, но ако няма работещо правителство, няма как да бъдат изпълнени.

„От изказването Ви става ясно, че по повечето неща, мислим в една и съща посока“, бяха думите на Габровски.