Демерджиев: Нито българската граница се преминава за 50 евро, нито „се стреля на месо“

37

Това заяви категорично служебният вътрешен министър по повод репортажа на „Скай нюз“, в който се твърди, че български гранични полицаи са ранили с огнестрелно оръжие сирийски младеж. По думите на Демерджиев е установено, че изстрелът не е произведен от българска територия

Инцидентът от 3 октомври на границата незабавно беше разследван от смесена българо-турска комисия, която излезе с категорично заключение, че изстрелът не е произведен от българска територия и български граничен полицай. Въпреки това този репортаж се появява преди решението за Шенген. Това заяви служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев в ефира на БНТ по повод разследване на „Скай нюз“, в което се твърди, че български граничари са ранили с огнестрелно оръжие сирийски младеж.

„Този репортаж е в рязко противоречие с изразената позиция от г-н Рюте, малко по-рано, че българската граница се преминава вероятно срещу 50 евро и е много интересно коя от двете тези е вярна“, заяви Демерджиев.

Отхвърли обаче и двете тези като неверни – нито българската граница се преминава за 50 евро, нито „се стреля на месо“.

Разочарова ме подобна манипулация в навечерието на решението за Шенген, каза Демерджиев.

Показа и последствията, които групата мигранти от въпросното разследване, са причинили в опитите си да преминат нелегално границата – ранен полицаи и потрошени стъкла.

„Оръжие не може да се използва от българска към турска територия, това ясно е регламентирано между двете държави. Оръжие се използва, когато бъде нападнат наш патрул, на наша територия“, заяви Демерджиев.

По публикацията работи: Пламена Сутева