Вирусолог за нов подвариант на Омикрон: Има ли различна симптоматика?

257

Вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова, цитирайки думите на проф. Огнян Кунчев от БАН, заяви, че нов подвариант на Омикрон може да пристигне у нас по празниците. Този подвариант се е появил във Франция и Италия. Проф. Александрова коментира варианта BQ-1 като такъв, който всъщност се среща в много други страни като Белгия, Италия и Дания и няма място за притеснения. По нейни думи засега няма данни при новия подвариант да се наблюдава различна симптоматика от тези на предните подварианти.

Нов подвариант на Омикрон се появи във Франция и Италия. Той буди притеснение, тъй като смъртните случаи се увеличават, а според проф. Огнян Кунчев от БАН новият подвариант може да пристигне у нас по празниците.

Нямаме място за притеснения. Вариантът BQ-1 даде своя издънка и още през октомври се появиха твърдения, че това може да бъде вариантът, който да представлява 80% от случаите в Европа. Той е засечен лятото в Нигерия, а Франция беше страната, която най-бързо успя да го разпространи, но той всъщност се среща в много други страни като Белгия, Италия и Дания. Това заяви вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ няма данни при новия подвариант да се наблюдава различна симптоматика спрямо предходните.

„Той със сигурност бяга по-добре от имунния отговор. От всеки следващ подвариант бихме могли да очакваме да превъзхожда с нещо предишния“, подчерта тя.

Проф. Александрова констатира, че Европейската агенция по лекарствата е дала „зелена светлина“ комбинираната ваксина да се използва не само за бустер, но и за първична ваксинация.

„Няма как да се крием до безкрайност от вирусите. Омикрон продължава да бъде опасен за уязвимите хора, заради което те трябва да бъдат предпазени и да се действа адекватно в ситуацията“, смята гостът.

По публикацията работи: Пламена Сутева