Атентатор самоубиец се взриви в индонезийска провинция и уби полицай

34

При нападение срещу полицейски участък в индонезийската провинция Западна Ява атентатор самоубиец уби полицай и рани 10 души, съобщиха от полицията. Инцидентът е станал около 8:00 ч. местно време

Полицията все още не е определила мотива за нападението, но Индонезия, най-голямата мюсюлманска държава в света, отдавна се бори с ислямистката агресия.

Взривът е станал около 8:00 ч. местно време (01:00 ч. по Гринуич) по време на дежурство в полицейското управление „Астана Аняр“ в Бандунг, столицата на най-многолюдната индонезийска провинция.

„Когато нашите служители правеха сутрешната поименна проверка, един мъж се опита да влезе насила в офиса и служителите се опитаха да го спрат“, заяви началникът на полицията в Западна Ява Сунтана.

„Извършителят настояваше да се приближи до служителите ни, докато размахваше нож, и изведнъж стана експлозия“, каза той пред репортери.

По-късно наблизо е намерено второ устройство, което е било безопасно взривено от полицейския сапьорски отряд, каза Сунтана.

Сред ранените, които са били ударени предимно от счупени стъкла и отломки от основния взрив, е и цивилен, който е минавал в района, каза той.
Самоличността на нападателя, който също е бил убит, все още не е известна. Властите съобщиха, че той е пътувал към полицейския участък със син мотоциклет, към който са били прикрепени послания, написани на бяла хартия.

Посланията проклинали индонезийския наказателен кодекс като продукт на „неверниците“ и призовавали хората да водят война срещу правоприлагащите органи, съобщи полицията.

Свидетел, който се намирал в близост до полицейския участък, казал, че е чул много силна експлозия.
Дидин Хаерудин, който държи павилион в близост до полицейския участък, каза, че полицията е наредила на близките магазини да затворят след взрива.

„Чух взрив, беше толкова силен. Погледнах вътре в полицейското управление и видях да се стеле гъст дим“, казва Кхаерудин пред АФП.

Индонезийският курортен остров Бали е арена на най-тежкото нападение в Югоизточна Азия, когато през октомври 2002 г. свързани с Ал Кайда бойци взривиха бомби в бар и нощен клуб, при което загинаха над 200 души.

По публикацията работи: Силвана Димитрова