Прекрасна инициатива на ученици от София: Колите осъмнаха с послания, свързани с безопасното шофиране (СНИМКИ)

52

20-ти ноември беше официален ден свързан с възпоменанието на жертвите по пътищата Тази инициатива датира още от далечната 1995 г, когато Европейската федерация на жертвите по пътищата на Стария континент привлича вниманието към проблемите свързани с безопасността по пътищата. 

Черната статистика не е обнадеждаваща – за изминалата 2021 година по пътищата на България при 6080 тежки катастрофи са загинали 561 и са ранени 7609 човека, пишат от „Националното сдружение на общините в република България.“

Световният ден има за цел да напомни за загиналите при ПТП и да провокира отговорност у всички участници в движението по пътищата. В много български общини всяка година Световният ден се отбелязва с различни кампании, инициативи, флашмоб събития. Особено активни са училищата и детските градини.

Във връзка с отбелязването на този ден в редица училища и детски градини се провеждат инициативи свързани с безопасността и правилата на движение. Във всички възрастови групи се провеждат тематични педагогически ситуации по темата.

Децата имат възможността да покажат знания и умения да се ориентират в правилата на уличното движение, за езика на светофара и пътните знаци. Често при провеждането на такъв тип уроци като гости се канят инспекторите от пътна полиция и в училищата и в градините за да обяснят нагледно за безопасното пресичане и правилата на движение.

Кадър:Facebook/Забелязано в София
Във връзка с правилата на движение, интересна инициатива предприеха от Софийско училище. Ученици окичиха с положителни послания редица софийски автомобили. Снимките носещи добро послание бяха разпространени в социалната мрежа Фейсбук. Така те не само напомниха за правилата на шофьорите, вдъхнаха позитивизъм, но и изненадаха всички минаващи, които видяха красиво украсените коли.
Снимка:Facebook/Забелязано в София
Кадър:Facebook/Забелязано в София