На пари е ако сложим люспа от шаран в портфейла си: Ето и други поверия и традиции за Никулден

124

Никулден е! Честит празник на всички празнуващи! Съществуват някои традиции и поверия за празника, които мнозина от нас все още спазват. Според някои хора ако човек сложи най-големите люспи от шарана в портфейла си, това ще му носи пари през цялата следваща година.

Никулден е! На 6 декември почитаме Свети Николай Мирликийски Чудотворец, който е покровител на моретата, езерата и реките, на моряците и рибарите, на семейството и рода. Днес празнуват много имена: Николай, Никола, Нейчо, Николина, Николета, Кольо, Нина, Ния…

Според народните поверия именно Свети Никола носи първия сняг, падащ от дългата му бяла брада, а най-често бялата снежна зима пристига именно след 6 декември.

По традиция на Никулден се приготвя риба. Често се избира шаран, заради големите люспи – колкото по-големи, толкова по-голямо богатство в на обитателите на дома ще донесат те. Преданията казват, че Свети Никола спасил една пробита лодка от потъване като запушил дупката именно с шаран – това е причината традиционно, именно тази риба да присъства на празника.

Според поверието, ако настъпите люспа, някой от къщата ще се разболее. В някои краища на страната се вярва, че люспите от шарана трябва да се запазят. Това ще донесе здраве и благоденствие на обитателите на дома. Нито една люспа обаче не трябва да се подарява на никого извън семейството.

Традиция е и да се сложат най-големите люспи от шарана в портфейла – за да носи пари през цялата година.

Костта от главата, която наподобява кръст, се запазва за лек против детски болести.

Цялото семейство се събира на трапезата, а тя не се вдига през целия ден. “Варвара вари, Сава пече, Никола иде с голямата лъжица и гости гощава.” – казва народната приказка.

Някога на никулденската трапеза задължителен бил рибникът (шаран изпечен в тесто) и обредният хляб (в различните населени места се нарича никулски хляб, колак, боговица, светец), които се осветявали.

Освен задължителната риба на масата присъстват и други постни ястия – постни сърми и пипер с ориз, боб, варена царевица, жито и други.

Когато се прави нова лодка, в нея трябва да се вгради икона на Св. Николай. Вярва се, че тя пази лодката от бурите и ветровете.

По публикацията работи: Пламена Сутева