Проучване: Децата, които гледат по-малко телевизия, са по-склонни да се пристрастят към забранените субстанции

99

Изследователи от Нова Зеландия проследиха 1000 души от раждането им до 45-годишна възраст. Децата, които гледат телевизия, са с 29% по-склонни да имат хазартна зависимост. Те също са с 20% по-склонни да имат пристрастяване към употребата на тютюн

Децата, които гледат повече от два часа телевизия на вечер, са по-склонни да бъдат пристрастени към хазарта, цигарите, канабиса и алкохола , когато пораснат, предава Dailymail.

Изследователи от Нова Зеландия са разгледали данни от 1000 души от времето, когато са били деца до над 45-годишна възраст. Проучвания се провеждат на всеки две до шест години относно използването на телевизия, дали играят хазарт и какви наркотици са вземали.

Резултатите показват, че тези, които гледат повече от два часа телевизия през седмицата вечер на възраст от 5 до 15 години, са с 29% по-склонни да имат проблем с хазарта в зряла възраст, отколкото тези, които прекарват по-малко време пред екраните.
Освен това те са с 20% по-голяма вероятност да бъдат пристрастени към тютюневите изделия и са имали по-висок риск от разстройство, свързано с употребата на алкохол или канабис, в сравнение с тези, които прекарват по-малко време пред екраните.

Констатациите може да предизвикат безпокойство, като се има предвид отделно проучване, разкрито по-рано този месец, което установи, че американските деца сега прекарват около четири часа, взирани в екраните на ден.
Изследователите предполагат, че безкрайното взиране в телевизора може да показва разстройство на пристрастяване при децата ЗАЩО? и да улесни изпадането в друг тип пристрастяване.

Д-р Хелена Маканали, експерт по превантивна медицина в Университета на Отаго, която ръководи доклада, каза: „Това изследване показва, че за някои хора гледането на телевизия може да бъде ранен израз на пристрастяващо разстройство или може да доведе до по-късно свързано с вещества и други разстройства, свързани с пристрастяване.

Резултатите са наблюдателни, което означава, че учените не могат да докажат, че телевизията води до риска от проблемно поведение по-късно в живота.

Те не могат със сигурност да изключат други фактори като генетика, родителско влияние или липса на социална подкрепа.

Американската академия по педиатрия препоръчва на децата да не гледат повече от два часа телевизия всяка делнична вечер.

В това, което се смята за първото в света дългосрочно проучване за употребата на телевизия и пристрастяването, изследователите са набрали 1000 деца след раждането им между 1972 и 1973 г.

Младежите бяха канени на прожекции на всеки две години до 15-годишна възраст, където родителите попълваха въпросници за това колко телевизия гледат.

След това участниците бяха питани на всеки три до пет години за интервюта лице в лице, за да оценят четири възможни зависимости.

По публикацията работи: Силвана Димитрова