Съветник на Зеленски със стряскащи данни за броя на загиналите украински военни

blank
Снимка: Пресслужба Министерски Съвет

По думите на Михайло Подоляк, който е съветник на украинския държавен глава Володимир Зеленски, загиналите украински войници от началото на войната са около 13 000 на брой. Неговото изказване не е потвърдено от армията на Украйна.

До 13 хиляди украински военнослужещи са загинали от началото на руската инвазия през февруари. Това обяви съветникът на украинският президент Михайло Подоляк. предава Би Би Си.

Изказването му не е официално потвърдено от украинската армия. Двете страни се въздържат от обявяването на подобни цифри.

През миналия месец най-високопоставеният генерал в САЩ Марк Майли обяви, че около 100 хиляди руски и още толкова украински военни са загубили живота си. Според Подоляк броят на цивилните украински жертви е сериозен, а до 150 хиляди руски военни са били ранени.

Продължава и надпреварата във въоръжаването на двете армии. Германия планира да достави седем танка „Гепард“ на Украйна. „Флакпанцер Гепард“ е автономна самоходна противовъздушна установка.

По-рано Швейцария отказа да изпрати на Украйна боеприпаси за машини, като очакването е сега Германия да направи това. От своя страна Русия извърши тестове на нова система за противовъздушна отбрана.

По публикацията работи: Пламена Сутева