Прокуратурата е осъдена да плати 57 000 лева на оправдана по делото за взривовете в завода за боеприпаси „Миджур“

blank
Снимка: Google Street View

Обезщетения за над 57 000 лева ще трябва да плати държавното обвинение на Ивелина Бахчеванова, която беше сред оправданите по делото „Миджур“.

За това съобщават от правния сайт Лекс.

Припомняме на читателите на „Нова вест“, че при инцидентът в заводът за боеприпаси „Миджур“ загинаха 15 души.

Решението на Софийския градски съд (СГС), който уважи в пълен размер иска на Бахчеванова за 50 000 лева обезщетение за неимуществени вреди и ѝ присъжда още 7510 лева за имуществени вреди – за платени адвокатски хонорари и транспортни разходи и престой във Видин, тъй като там бе гледано на първа инстанция делото за взривовете.

Бахчеванова беше шеф на Дирекция „Международно контролирана търговия и сигурност“ към Министерство на енергетиката, икономиката и туризма и секретар на Междуведомствената комисия за експортен контрол и неразпространение на оръжията за масово унищожение. Тя беше обвинена в престъпление по служба, защото като секретар на комисията е подвела членовете ѝ и разрешила вноса на мините от Гърция. Подсъдими с нея бяха бившият шеф на завода Валери Митков, инж. Палма Иванова, която е била инспектор „Здравословни и безопасни условия на труд и противопожарна безопасност“ в завода, както и Божидар Василев, който е бил началник отдел „Контрол върху общоопасните средства“ в МВР.

Трагичният инцидент в завода се случи на 1 октомври 2014 г. Мощните взривове в „Миджур“, който тогава се казваше „Видекс“, отнеха живота на 15 работници, а още трима бяха ранени. Инцидентът е станал при обезвреждане на противопехотни мини. Взривовете са били толкова силни, че две от сградите са били напълно изпепелени. Според разследващите причините за многото жертви са, че не са спазени правилата при работа с боеприпаси, липсват умения при утилизацията, както и че в завода са се съхранявали огромни количества боеприпаси.

В хода на разследването от прокуратурата обясниха, че работниците не са имали познания как се работи с такива мини и са ги разтваряли с чук.

По публикацията работи: Венета Николова