Всеки има нужда от витамин D, но не всеки знае кои храни съдържат ценната съставка в достатъчни количества.
Според различни източници 15-30 минути ежедневен престой навън при слънчево време е достатъчно, за да осигурите на тялото необходимото количество витамин D, пише БГНЕС.
Освен това този витамин може да бъде набавен и от храната. Ето кои са топ 5 на най-добрите източници на витамин D.
Дива сьомга
100 гр. риба съдържат от 600 до 1000 IU вит D. При екземплярите, отглеждани във ферми, витаминът е малко по-малък: до 250 IU на 100 гр.
Рибено масло
В 1 супена лъжица от този продукт има около 400-1000 IU. Въпреки специфичния вкус, рибеното масло може да бъде отлична здравословна добавка.
Херинга
В 100 гр. херинга се съдържат от 290 до 1500 IU от витамина. В същото време тази риба е много по-достъпна от дивата сьомга, което я прави по-привлекателна за масовия потребител.
Консервирана риба
Консервираните сардини и риба тон могат да съдържат около 300 IU на 100 гр. Достатъчно е да изберете рибата, която ви харесва най-много и да приготвите любимото си ястие от нея.
Специално обогатени с витамин D храни
Много съвременни производители често специално обогатяват различни храни с витамини, като например мляко. Информацията върху опаковката ще ви насочи към съдържанието на полезни вещества. 1 чаша обогатено мляко ще съдържа около 100 IU от витамина, докато в обикновеното мляко той практически липсва.
По публикацията работи: Силвана Димитрова