Данни от проучване показват колко процента от руснаците искат мирни преговори и колко – продължаване на войната

165

Излезли са данните от последното проведено закрито проучване на общественото мнение. То е проведено от Федералната служба за защита, като подобни проучвания се правят по поръчка на Кремъл.

Руските власти отчитат намаляване на обществената подкрепа за войната на фона на постоянните поражения на фронта в Украйна и мобилизацията. Това съобщава независимата рускоезична медия „Медуза“, която е получила резултатите от последното закрито проучване на общественото мнение, проведено от Федералната служба за защита. Подобни проучвания се правят по поръчка на Кремъл и са предназначени само за вътрешно ползване.

Според данните, около 55% от руснаците вече са за мирни преговори с Украйна и само 25% са „за“ продължаване на войната, или както я наричат в Руската федерация – „специална операция“.

Тези цифри до голяма степен съвпадат с резултатите от октомврийското проучване на центъра „Левада“ – единственият голям независим социологически център в Русия. В доклада на „Левада“ 57% от анкетираните са „за“ или „по-скоро за“ мирните преговори. За продължаването на военните действия са се обявили 27% от респондентите.

В същото време, ако се съди по закритите проучвания на общественото мнение на ФСО, отношението на руснаците към войната рязко се е влошило в последно време. През юли 2022 г. социологическите изследвания показваха, че едва 30% от руснаците са подкрепяли мира с Украйна.

Според два източника на „Медуза“, близки до президентската администрация, руските власти планират да ограничат броя на откритите анкети за отношението на руснаците към войната.

По публикацията работи: Пламена Сутева