Борел: Ще проучим всички законни възможности да принудим Русия да плати за разрушенията в Украйна

blank
Кадър: YouTube

Това се закани върховният представител на ЕС по външните въпроси и политиката за сигурност Жозеп Борел. Той посочи това, че са иззети близо 20 млрд. евро от олигарси и лица, подкрепящи Русия

Шефът на европейската дипломация Жозеп Борел заяви днес, че ще проучи заедно с партньорите си от ОССЕ, събрали се в полския град Лодз, „всички законни възможности“ Русия да бъде принудена да плати за разрушенията в Украйна, предаде Франс прес.

„Иззели сме близо 20 милиарда евро от олигарси и лица, подкрепящи Русия, и контролираме около 300 милиарда финансови активи на Руската централна банка“, посочи той, предава БТА.

„Тези пари трябва да се използват за възстановяване на Украйна“, настоя той по време на министерската среща на ОССЕ в Лодз.

В организацията членуват 57 държави, сред които Русия и Украйна.

Варшава – ротационният председател на ОССЕ, отказа да допусне на своя територия руския външен министър Сергей Лавров. Москва нарече това решение провокационно. Русия е представлявана в Лодз от своя посланик към ОССЕ.

Жозеп Борел твърдо осъди агресията на Русия срещу Украйна, като заяви, че тя е нарушение на международното право и на принципите на ОССЕ.

„Русия доведе войната в Европа, подкопа устава на ООН и не зачете международните ангажименти“, каза той.

Борел добави, че Европа и светът имат „нужда от нов ред за сигурност в Европа, след като Русия тотално разруши предишния“.

По публикацията работи: Пламена Сутева