Енергиен и нефтохимически гигант купува най-големия европейски производител на RNG

135

Shell Petroleum N.V. работи като енергийна и нефтохимическа компания. Компанията предлага производство, рафиниране, търговия с нефт и природен газ, както и производство и търговия с химикали. Обслужва клиенти по целия свят. Компанията се споразумя с производител на възобновяем природен газ (RNG) – Nature Energy и придоби 100% от него.

Shell Petroleum NV, дъщерно дружество на Shell plc, постигна споразумение за придобиване на 100% от Nature Energy за близо 2 милиарда долара (1.9 милиарда евро). В момента собственици на „зелената“ фирма са Davidson Kempner Capital Management LP, Pioneer Point Partners и Sampension, пише economic.bg.

Базирана в Дания, Nature Energy е производител на възобновяем природен газ (RNG) от селскостопански, промишлени и битови отпадъци.

След финализирането на сделката Shell ще бъде собственик на най-големия производител на RNG в Европа, неговото портфолио от работещи инсталации, генериращи парични средства, свързаната с тях доставка на суровини и инфраструктура, набор от проекти за растеж и ноу-хау в проектирането, изграждането и експлоатацията на иновативна и диференцирана технология за производство на RNG.

Това придобиване допълнително ще увеличи способността на Shell да работи с установената си клиентска база в множество сектори, за да ускори прехода си към нулеви нетни емисии. То също така ще подкрепи амбицията на Shell да развие рентабилно производството на нисковъглеродни горива.

Конкурентоспособността на Shell в областта на горивата с ниски въглеродни емисии произтича от възможностите по цялата верига на стойността, съчетавайки организация за търговия и доставка от световна класа с достъп до диференцирани технологии и производствени активи“, каза Хуиберт Вигевено, директор надолу по веригата на Shell.

„Придобиването на Nature Energy ще добави европейска производствена платформа и възможност за растеж към съществуващите RNG проекти на Shell в Съединените щати. Ние ще използваме това придобиване, за да изградим интегрирана RNG стойностна верига в глобален мащаб, във време, когато политиките за енергиен преход и предпочитанията на клиентите сигнализират за силен растеж на търсенето през следващите години.“

Транзакцията подлежи на регулаторни одобрения и се очаква да приключи през първото тримесечие на 2023 г. Nature Energy генерира пари и се очаква придобиването както да увеличи приходите на Shell след завършването му, така и да осигури двуцифрена възвръщаемост.

По публикацията работи: Пламена Сутева