Европейската прокуратура разкри най-голямата измама с ДДС в Европа за 2.2 млрд. евро

534

След проверка е установен и „коренът“ на цялата схема. Всичко е започнало миналата година, април месец, в Португалия. Тогава от проверка, извършена от португалската данъчна служба в Коимбра, става ясно, че местната проверка не установява престъпление, тъй като „фактурирането и данъчните декларации изглеждат изрядни“

Европейската прокуратура разкри мащабна трансгранична схема за измами с Данъка върху добавената стойност (ДДС), реализирана на териториите на поне 36 държави в Европа и света. Според първоначалните изчисления на разследващите нанесените щети възлизат на 2,2 млрд. евро.

„Вярвам, че това е най-голямата измама с ДДС в Европа, открита досега“, коментира европейският главен прокурор Лаура Кьовеши, цитирана в сайта на институцията.

Сред страните, попаднали в обхвата на схемата, са всички 22 държави членки на Европейския съюз (ЕС), подкрепили създаването на Европрокуратурата, включително България. Престъпни действия по случая са засечени още в Унгария, Ирландия, Швеция, Полша, Албания, Китай, Мавриций, Сърбия, Сингапур, Швейцария, Турция, Обединените арабски емирства, Великобритания и Съединените щати.

В рамките на операция „Адмирал“ във вторник са извтршени над 200 координирани претърсвания в Белгия, Кипър, Франция, Германия, Гърция, Унгария, Италия, Литва, Люксембург, Холандия, Португалия, Румъния, Словакия и Испания. Те са били предшествани от такива действия на разследващите в Чехия, Унгария, Италия, Холандия, Словакия и Швеция през октомври.

„С операция „Адмирал“ Европейската прокуратура поставя високо усъвършенствана престъпна индустрия в светлината на прожекторите. Тя просперира в ЕС най-вече поради структурните ограничения на националните данъчни и правоприлагащи органи, когато става дума за трансгранични финансова престъпност“, коментира още Кьовеши.

По думите ѝ „без Европейската прокуратура подготовката на този вид операция щеше да отнеме години или по-вероятно никога нямаше да се осъществи“. По този случай европейските прокурори са работили по-малко от 18 месеца.

Всичко започва от Португалия

Схемата започва да се разкрива през април 2021 г. Тогава португалската данъчна служба в Коимбра започва проверка на местна компания, заподозряна за измами с ДДС чрез продажби на мобилни телефони, таблети и други електронни устройства. Два месеца по-късно португалскитре власти уведомяват за случая Европрокуратурата.

Местната проверка не установява престъпление, тъй като „фактурирането и данъчните декларации изглеждат изрядни“. Европейската институция обаче установява връзки между португалската компания и близо 9000 други фирми и 600 физически лица в различни страни.

Разследването разкрива „въртележка от ДДС измами“, която се отличава с изключителна сложност. Тя включва доставчици на електронни устройства и фирми, които след онлайн продажбата им искат възстановяване на ДДС, преди да насочат приходите от поръчките в други страни и да прекратят дейност. Накрая се намесват и компании, които „перат приходите от тази престъпна дейност“, посочва Европейската прокуратура.

„Тези дейности не биха били възможни без участието на няколко висококвалифицирани организирани престъпни групи, всяка от които има специфична роля в цялостната схема. Работейки транснационално, почти с индустриална логика, те избягват установяването им от години“, се казва още в съобщение на институцията, разпространено преди ден.

Оттам уточняват, че подобни ДДС измами с „липсващ търговец“ са най-доходоносното престъпление в ЕС, което струва около 50 млрд. евро годишно данъчни загуби на държавите-членки. Според Европрокуратурата „този тип измама е почти невъзможно да се разкрие от чисто национална гледна точка“.

„Операция „Адмирал“ е ясна демонстрация на предимствата на транснационалната прокуратура. Когато става въпрос за измами с ДДС, от национална гледна точка щетите могат да бъдат оценени като относително малки или несъществуващи, или дори да останат неразкрити. Имате нужда от изглед от хеликоптер, за да видите цялата картина“, обобщава Лаура Кьовеши.

По публикацията работи: Силвана Димитрова