Безпрецедентна стачка у нас: Спират консулските услуги и заверки в централното управление на МВнР

69

Българските дипломати започват първата в историята на страната стачка – от петък се прекратяват консулските услуги и заверки и спира работата в Централното управление на Министерството на външните работи в София. По думите на протестиращите, средната им заплата е колкото на продавачите в магазините за хранителни стоки.

В МВнР тази сутрин в 10,30 ч дипломатите излязоха пред вход 3 на сградата, за да хвърлят жълти стотинки като символ на оценката за техния труд. Дипломатическите и консулски представителства на България в чужбина имат готовност да се включат също в ефективните стачни действия, ако исканията на протестиращите не бъдат чути от властите.

Към всички работещи там има изискване за магистърска степен и владеенето на два чужди езика, като се работи с класифицирана информация. 100 дипломатически бройки в управлението продължават да стоят незапълнени, тъй като липсват желаещи млади хора, които да почнат работа при мизерните условия на труд.

Професионалното обединение на държавните служители от дипломатическата служба настоява заплатите им да бъдат изравнени поде до нивото на тези на работещите в Министерството на отбраната. Тъй като военните вземат поне двойно повече от дипломатите, налага се увеличението да бъде 100%, а не предлаганите досега около 30%. 

Всички исканията на дипломатическия синдикат ще бъдат изслушани днес в парламента от представители на комисията по външна политика.

По публикацията работи: Велислава Велева