Христо Иванов: Ако осъзнаем отговорността си за страната, може да стане с втория мандат

86

По думите на Христо Иванов вторият мандат е нещо, което трябва да се опита. Той изрази радостта си от това, че „Продължаваме Промяната“ са заявили, че трябва да се работи за реализация на втория мандат. Според Христо Иванов от ДБ са на мнение, че причината за кризата е корупцията.

„Демократична България” не вижда вариант с първия мандат. „Има обаче сериозно разбиране, че вторият мандат е нещо, което трябва да опитаме. Няма как да бъде лесно, привлекателно, комфортно, но, ако осъзнаем отговорността си за страната, че тя има нужда от управление, може да стане”, коментира Христо Иванов от ДБ в ефира на Нова телевизия.

„Радвам се, че ПП направиха анонс, че трябва да се работи за реализация на втория мандат. Няма добри варианти по принцип, нима изборите са добър вариант?”, попита Иванов.

Той коментира и думите на Тома Биков, който заяви, че политическа криза се решава с лекуване на раните и дълбоките причини, които са я породили.

„Абсолютно вярно. Трябва да има лекуване на дълбоките причини. Очевидно, е че без ДБ не може да има управление, което наистина да придвижи страната напред. Това говорене обаче не е израз на сериозно намерение да се търси формула, която да произведе управление. По-скоро е опит да се прехвърли отговорността за първия мандат, тъй като ГЕРБ вижда, че той няма как да се случи. Все повече подозирам, че е търсене на алиби, че вървят към сглобка във формата, с който избраха Вежди Рашидов. Това е ретрограден формат, защото ще връща страната назад”, обясни Иванов.

По думите му от ДБ смятат, че причината за диагнозата „криза” е системната корупция, а „лечението” е смела съдебна реформа.

„ГЕРБ се правят на глухи по тази тема, защото им е неудобно. Все пак се надявам, че ще има сценарий в който ще бъдем чути от тях. Надявам се онази част при тях, която разбира ситуацията, да може да надделее. Връщането на комбинацията между ГЕРБ и ДПС в изпълнителната власт означава безконтролно консумиране на властта по начини, по които сме гледали твърде много пъти. Цената за страната ще бъде твърде голяма”, коментира още депутатът от ДБ.

„Вече не знам с кого да говоря от ГЕРБ. Борисов се появява по телевизора и казва, че трябва се търси диалог за Изборния кодекс, Десислава Атанасова се появява в парламента и заявява, че няма да има компромиси. Няма никакъв процес на структурирани преговори”, уточни Христо Иванов.

По публикацията работи: Пламена Сутева