Столтенберг каза какво ще използва Путин като оръжие във войната

358

Според генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, руският държавен глава Владимир Путин ще използва зимата като оръжие във войната с Украйна. Столтенберг посочи и това, че президентът Путин започнал да отговаря с по-голяма бруталност, атакувал газовата инфраструктура, електропроводите и правел опити да лиши украинския народ от вода, електричество, осветление и отопление.

Руският президент Владимир Путин ще използва зимата като оръжие във войната, която причинява много страдания на украинския народ. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг при пристигането си на срещата на външните министри на страните от алианса, която започна в Букурещ, предава БТА.

“Президентът Путин отговаря с по-голяма бруталност, атакува газовата инфраструктура, електропроводите и се опитва да лиши украинците от вода, електричество, осветление и отопление. Затова съюзниците от НАТО трябва да продължат да предоставят безпрецедентна подкрепа на Украйна, включително като им помагат да възстановят своята газова и енергийна инфраструктура”, заяви Столтенберг в Двореца на парламента в румънската столица.

Той информира, че НАТО е доставила консумативи от първа необходимост, включително генератори, и е увеличила присъствието си по въздух и на земя. „Ще увеличим присъствието си. Ще се препозиционираме. Включително и в Черно море, ако се наложи“, каза генералният секретар на алианса в отговор на въпрос какви решения ще вземе организацията по отношения на стратегията в Черно море.

Столтенберг не изключи и възможността от втора бежанска вълна към Европа, както и от нова серия от атаки от страна на Русия. “Можем да очакваме още атаки. Но никой не може да каже точно колко. В момента Русия напада цивилни цели, защото не е в състояние да завоюва територии и се проваля”, добави генералният секретар на НАТО.

По публикацията работи: Пламена Сутева