Дмитрий Песков разкри какво не достига на Украйна за да започнат мирните преговори

281

Прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков заяви, че Украйна трябва да покаже политическа воля за започване на мирни преговори. Така Песков отговори на въпроса на журналисти какви стъпки трябва да предприемат украинските власти за разрешаване.

„Трябва да има политическа воля, желание да се обсъждат тези искания на Русия, които са добре известни“, каза той.

В началото на октомври президентът на Украйна Володимир Зеленски одобри решението на Съвета за национална сигурност и отбрана, което предвижда отказ от преговори с президента на Руската федерация, предаде ТАСС. По-късно американските медии съобщиха, че американските власти „частно“ са призовали Киев да демонстрира готовност за преговори с Русия.

След това Зеленски каза, че Украйна ще се съгласи на преговори, ако териториалната й цялост бъде възстановена, загубите бъдат възстановени и са дадени гаранции, че „това няма да се повтори“. Той обяви че ще предложи да проведе публични преговори с Русия. Той подчерта, че Киев не иска да има „никакви задкулисни отношения“ с Руската федерация. Коментирайки това, от Кремъл заявиха, че Украйна „не желае никакви преговори“.

По публикацията работи: Велислава Велева