Гърция ще върне хиляди на работните им места, отказали да се ваксинират

51

Както знаем, не само Гърция, но и много други държави в Европа, бяха направили ваксинацията на работните места в болниците, лекарските кабинети и домовете за възрастни хора напълно задължителна за целия персонал

Гърция връща на работа хиляди здравни работници, които отказаха да се ваксинират срещу COVID-19, съобщи министърът на здравеопазването Танос Плеврис. Те ще се върнат на работа по строг протокол, който ще включва редовни бързи тестове, предава БГНЕС.

Подобно на няколко други европейски държави, Гърция въведе ковид мерки по време на пандемията, които изискват персоналът в болниците, лекарските кабинети и домовете за възрастни хора да бъде напълно ваксиниран, предаде АФП.

Тази мярка доведе до отстраняването на около 6500 неваксинирани служители от работа и срещна силната съпротива на основния профсъюз на болничните работници.

Най-висшият административен съд на Гърция, Държавният съвет, призова миналата седмица мярката да бъде отменена след жалба, подадена от профсъюза.

„Решението ще бъде изпълнено, въпреки че ви казвам, че смятам, че това е опасно решение за общественото здраве“, заяви министърът на здравеопазването Танос Плеврис.

Плеврис заяви, че мярката вероятно ще бъде отменена от 1 януари, ако не и по-рано.

По данни на здравното министерство от началото на пандемията в Гърция са регистрирани над 5,3 млн. случая на COVID-19, като над 34 000 смъртни случая се дължат на вируса.

По публикацията работи: Силвана Димитрова