По повод Световния ден за благотворителност: Мъж дари средства на хората пред храма „Света Петка“ в София

blank
Кадър: Youtube/ Православен Видеоканал ХРАМ Соня Анкова

Всеки ден е възможност да бъдем добри, а Щедрият вторник е специален ден, в който един българин реши да зарадва нуждаещите се, посещаващи храма „Света Петка“ за топъл обяд. Той е доказателството, че благотворителността не е отживелица и у нас също може да бъде открита.

Щедрият дарител, който пожела самоличността му да остане анонимна, е посетил църквата, за да се помоли. На излизане той извадил банкноти от по пет лева и започнал да ги раздава на всички, които чакали на опашка за топъл обяд пред „Света Петка“.

Фоторепортерът на Vesti.bg Георги Димитров разказва, че присъстващите са били изключително трогнати. Те изразили своята дълбока благодарност и започнали да благославят младия дарител, който споделил средствата си с тях.

Всеки вторник и четвъртък в „Света Петка“ се предлага топла храна на миряните в нужда. Ястията се приготвят в манастира „Св. Мина“, след което се пренасят в църквата „Света Петка“, откъдето всеки може да получи своята порция.

Любопитна подробност е, че младият дарител дори не знаел, че днес е Щедрият вторник. Запитан дали това е причината да избере днешния ден, за да дари парите, мъжът признал, че няма никаква идея, че денят е специален.

Щедрият вторник е денят, в който даряваме и празнуваме щедростта. Идеята се появява в САЩ през 2012 г. като контрапункт на Черния петък и манията по безконтролно пазаруване. Денят възниква благодарение на група млади хора, които вярват, че благотворителността може и заслужава да се „продава“.

По публикацията работи: Силвана Димитрова