На първо четене бе прието удължаването на бюджета за 2022 г.: Дебатите започнаха с остри думи

blank
Кадър: Facebook

Депутатите в Народното събрание днес приеха удължаването на бюджета за 2022 г. на първо четена. Известно е, че това удължаване ще е поне до 31 март. Още в началото на дебатите в пленарната зала днес се чуха остри думи срещу служебното правителство. Критиките дойдоха от страна на „Продължаваме Промяната“.

Депутатите приеха на първо четене удължаването на бюджета за 2022 година, както и на бюджетите на ДОО и НЗОК. Вносител на законопроекта е служебният кабинет. Дебатите в парламента продължиха няколко часа.

Удължаването ще е поне до 31 март. Според депутатите, дори да се стигне до правителство, по-рано от пролетта няма как да се приеме нов бюджет.

„За” гласуваха 127 депутати, „против” – двама, а 90 – „въздържал се”.

Удължаването на бюджета на получи подкрепа от ДБ, ПП и „Възраждане”, които гласуваха с „въздържал се”. Останалите формации го подкрепиха, предава БТА.

В началото на дебатите се чуха остри думи срещу служебния кабинет от страна на ПП. Гълъб Донев отговори на критиките.

„Ставаме свидетели как служебният кабинет на Радев отказва да изпълни задълженията си и да внесе бюджет, който да отговаря на условията, да увеличи заплатите на лекари, учители, полицаи”, заяви Венко Сабрутев от ПП.

„Когато няма пари за лекарства, сетете се за Румен Радев. Когато нямат пари за Коледа, сетете се за Румен Радев. г-н Радев, само вие може да върнете Коледа на хората”, заяви Искрен Митев.

„Кой създаде ПП? Румен Радев!”, отговори Стоян Таслаков от „Възраждане”.

„Обвиненията са безпочвени и са популизъм, целят друго, а не този парламент да състави правителство”, заяви премиерът Гълъб Донев.

„Г-н министър председател, вие нарушихте закона за публичните финанси, който ви задължава да вмесете бюджет. Който и да е Министерски съвет, е длъжен да внесе бюджет до 31 октомври”, каза Корнелия Нинова.

„Да, нов бюджет трябва да има, но да бъде внесен от нов кабинет”, смята Делян Добрев от ГЕРБ-СДС.

По публикацията работи: Пламена Сутева