Направен е нов рекорд в Космоса (СНИМКА)

70

Капсулата „Орион“ от лунната мисия „Артемис 1“ се отдалечи на 432 000 км от Земята. Това се случи на 13-тия ден от изстрелването на капсулата. От НАСА съобщиха следното: „Стигнахме на максимално разстояние от Земята!“.

На 13-ия ден след изстрелването си, капсулата „Орион“ от лунната мисия „Артемис 1“ достигна най-отдалечената точка от Земята, съобщи ДПА, като се позова на съобщение на НАСА.

„Стигнахме на максимално разстояние от Земята!“, написаха от НАСА в Туитър. Капсулата достигна до 432 000 километра от Земята, най-голямото разстояние, изминато от космически апарат, създаден за пилотирани пътувания, предава БТА.

Дни по-рано „Орион“ подобри рекорда на „Аполо 13“ от 1970 г., като достигна точка на 400 000 километра от нашата планета скоро, след като навлезе в орбитата на Луната.

„Орион“ е „почти на половината на пътя на мисията „Артемис 1“ около Луната и се отправя към Земята, казаха от НАСА. Очаква се капсулата да се завърне на планетата ни на 11 декември, след близо два милиона километра полет. На борда й няма екипаж, очаква се първите астронавти от програмата да се отправят към Луната през 2024 г. Мисията „Артемис 1“ полетя в орбита на 16 ноември след няколко отложени изстрелвания.

 По публикацията работи: Пламена Сутева