Дете чудо: Българче на 2 години разпознава бележити исторически личности (ВИДЕО)

blank
Кадър: Vbox7/Новините на NOVA

Това е малкият Ивчо от Варна. Той е само на 2 години, но вече може да се каже, че знае повече от някои деца в училище, а дори и от някои възрастни. Ивайло разпознава бележити български личности по снимки и изображения, като назовава имената им с точност. Майка му разказва, че научил имената им за 2 дни. Баща му го определя като умен и любознателен. Постоянно искал да се занимава с нещо.

Двегодишно дете се превърна в сензация в интернет. На клип, разпространен в социалните мрежи, се вижда как Ивайло от Варна разпознава бележити исторически личности. Освен имената на български владетели, детето знае и буквите от азбуката, въпреки че съвсем наскоро е проговорило.

Само на две, а вече знае повече от някои деца в училище. „Първоначално си мислех, че той няма да може да ги научи наведнъж и ги разделих. За два дни обаче научи и разпозна имената и образите. Любен Каравелов и Христо Ботев са почти еднакви, а той никога не ги сбърка”, каза майката на детето Нина Иванова пред Нова телевизия.

Тя сама направила образователните карти. „След като научихме плодовете, зеленчуците и животните, тръгнахме да търсим други неща, с които да му привлечем вниманието. Имаме един съсед, учител по история, и той ни даде идея да направим карти с ханове и революционери”, посочи тя.

„Страшно е умен, любознателен и постоянно иска да се занимава с нещо”, похвали го неговият баща Цветомир Ярков.

И нищо, че е проговорил наскоро, Ивчо вече може да назове не само бележитите личности. Буквите, цифрите, дори марките на автомобили са му добре познати. Ученолюбивото дете бързо се превърна в хит в мрежата. И стана любимец на шампиона ни по бокс Тервел Пулев. „Уникално наистина! Това е истинско българче!”, смята той.

По публикацията работи: Пламена Сутева