От политическа партия ГЕРБ направиха разкрития за нередности, касаещи Кирил Петков (ВИДЕО)

148

От политическа партия ГЕРБ изнесоха данни, които показват сериозни злоупотреби с активите на Българската банка за развитие, както и нарушения на закона от страна на бившия премиер. Според тях, Кирил Петков се представя за министър икономиката в ББР още преди да е назначен на този пост от президента. 

„На 11 май 2021 г. Кирил Петков се представя за министър икономиката в ББР. По-късно той представя лъжи на нарочни брифинги. Към този момент около 1,4 млрд. лв. е уставният капитал на банката. Дейността е развивана с привлечени средства. Клиентите, които са 90% са малки и средни предприятия, към този момент. През целия юни се опитва да сваля ръководството на ББР. Документите не са изведени в деловодството и нямат подпис и печат“, заяви бившият социален министър Деница Сачева по време на брифинг.

„От отговора на служебния министър на иновациите и растежа установихме няколко съществени факти и обстоятелства. Действително е имало решение на УС да има облигация за над 1 млрд. лв. Но няма решение на принципала на ББР. Тази процедура впоследствие е прекратена, но само с решение на УС без Надзорния съвет. Става ясно, че ръководството на банката е обсъждало хипотеза тази емисия да не бъде реализирана“, допълни бившият енергиен министър Теменужка Петкова.

„ББР обмисля да развие облигационната емисия в някакъв срок, затова възлага на консултанти правомощието на обсъдят всички данни. Взето е решение само от УС да бъде прекратена тази емисия, но са изхарчени 1 млн. лв. за консултантски и адвокатски услуги. Аз съм задала въпрос на служебния министър на иновациите и растежа Александър Пулев дали ще търси отговорност от УС и Надзорния съвет на ББР. Имаме щета за 1 млн. лв. на държавната банка. ББР плаща и 560 хил. лв. отделно за адвокатски услуги. Ако така се държи държавен ресурс, само със спорното списването на УС, кой ще носи отговорност за изхарчения 1 млн. лв. без реално да е осъществено намерението на банката за тази емисия. Министър Пулев ще търси ли отговорност от тези лица. Това е пряка щета за българската държава“, заяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова. Тя допълни, че се пита кой носи отговорност за тази нанесена финансова щета.

Повече по темата, можете да разберете от видеото:

По публикацията работи: Велислава Велева