Лидерът на БВ Стефан Янев: Не можем да излезем от конструкцията да имаме правителство, което не е подкрепено от партиите

66

Днес е финал на консултациите при президента за съставяне на редовен кабинет.  Държавният глава Румен Радев организира среща с представителите на последната политическа сила в новия парламент, а именно „Български възход”.Според Конституцията президентът дава първия мандат на най-голямата партия – в случая ГЕРБ-СДС, а втория – на „Продължаваме Промяната”.Третият се дава на парламентарна група по избор на президента.

„Предоставих достатъчно време на  парламентарно представените партии да излязат от конфронтационната реторика на изборите и да намерят разумен консенсус за съставяне на кабинет. Не виждам резултат в тази посока.“ , това каза президентът Румен Радев по време на консултациите с БВ.

„Ние сме най-малката група и трудно бих могъл да кажа, че нашето поведение определя поведението на останалите партии. Искам да заявя това, че нашето поведение е устойчиво.“ каца Стефан Янев – лидерът на „Български възход.“

„Най-важното е да се създаде мнозинство, което да подкрепи правителство. В този диалог трябва да се дадат практичните решения, които да бъдат прилагани в следващите месеци. По отношение на кризите и перспективата на България през следващите месеци и години. Има въпроси свързани с членството в Шенген и Еврозоната, които са по-фундаментални от ПВУ. Той е важен инструмент, но според мен не е определящ. Въпросите свързани с инфлацията и цената на живот са по-важни от непосредствените политически задачи, които се опитваме да извадим на дневен ред. Дебатът за Изборния кодекс не е от непосредствена необходимост,“ добави Янев.

До момента само разговорите преди същинската процедура по връчване на проучвателните мандати отне точно два месеца. Президентът посочи, че е дал достатъчно време за диалог и обясни, че ако партиите искат избори- мандатите могат да бъдат връчени изключително бързо.

„Вместо да се ангажират със съставяне на правителство, да се занимават с проблемите, които пряко касаят българските граждани и да се фокусира върху законите от Плана за възстановяване, попълване на персоналния състав на органи с изтекъл мандат и други важни проектозакони. Парламентът реши да се занимава с Изборния кодекс. Дали това е основен приоритет на обществото ни, както и четири часовият спор за наименование на закона дълбоко се съмнявам. Вашата парламентарна група има своето място в парламент. Бих желал да чуя вашата оценка за възможността този парламент да излъчи парламент. Вашата оценка за дневния ред на Народното събрание и какви мерки за излизане от кризата бихте подкрепили. Заявихте готовност за диалог с всички партии. Какви приоритети ще следвате, посочи Радев.

 

По публикацията работи: Велислава Велева