Зимата идва: Какво да сложим в багажника, ако тръгваме на път

152

Зимата чука на вратата, а автомобилите ни трябва да бъдат готови за тежките условия и изненади, които крие този сезон.

През най-студения сезон водачите трябва да се съобразяват с различни неща, като намалена видимост, хлъзгава настилка, удължен спирачен път, непроходимост.

Преди снега, всеки шофьор трябва да се увери в изправността на основните системи на колата, като най-голяма гаранция за това дава ГТП.

Акумулатор

Най-важната част от колата, за която трябва да се погрижите преди зимата е акумулаторът. Ако отдавна не сте карали извън града, заредете акумулатора с токоизправител, за да издържи през следващите месеци.

Антифриз и незамръзваща течност

Антифризът и зимната течност за чистачки са сред най-важните компоненти за вашия автомобил през този сезон. Антифризът предпазва двигателя от замръзване на течността в охладителната му система.

За да си осигурите добра видимост, задължително напълнете казанчето с незамръзваща течност за миене на стъклата. Много често заради ледената въздушна струя при движението на автомобила замръзват самите пръскалки, което е предпоставка за опасни ситуации. Осигурете си здрави и ефективни чистачки.

Друг проблем през зимата могат да са замръзналите ключалки и заскрежените прозорци. При голям студ, дори с централно заключване, не е сигурно, че ще можете да ги отключите. Спреят за размразяване е добра превенция срещу това. Не забравяйте да обработите и гумените уплътнения по автомобила. С едно или две напръсквания за цялата зима ще решите въпроса със замръзналата врата или капак.

КАКВО ДА НОСИМ В КОЛАТА ПРЕЗ ЗИМАТА

Малка лопата.
Четка за сняг и стъргалка за стъкла.
Пълен резервоар или 5-литрова туба с гориво, за да можете да използвате парното в задръстване или непроходимост.
Одеало.
Вериги.