Путин ще се среща с майки на войници, които се сражават в Украйна. Ето кои са причините

236

В навечерието на Деня на майката, който в Русия се празнува в последната неделя на ноември, Владимир Путин ще се срещне с майки на военни, участващи в специалната военна операция“, се казва в изявление на Кремъл.

Президентът на Русия Владимир Путин ще се срещне днес с майките на войници, които се сражават в Украйна, предаде Ройтерс. По оценки на САЩ във войната в Украйна, която е най-смъртоносният конфликт в Европа след края на Втората световна война, са загинали и ранени десетки хиляди войници от двете страни. Руската инвазия предизвика най-голямата конфронтация между Москва и Запада от Кубинската ракетна криза през 1962 г. Стотици хиляди руски войници се сражават в Украйна, като сред тях са и някои от над 300 000-те запасняци, получили повиквателни като част от мобилизацията, обявена от Путин през септември, предава БТА.

Путин ще се срещне с майките на резервисти, които са получили повиквателни, както и на професионални войници от руските въоръжени сили.

Путин твърди, че не съжалява, че е започнал руската „специалната военна операция“, както той я нарича, и определя войната срещу Украйна като повратен момент, в който Русия най-после се е противопоставила на арогантната западна хегемония след десетилетия на унижения през годините, последвали разпадането на Съветския съюз през 1991 г.

Украйна и Западът твърдят, че Путин няма оправдание за неговата, по техните думи, окупационна война в имперски стил. Украйна заяви, че ще се бори, докато и последният руски войник не бъде прогонен от нейната територия.

Украйна не оповестява загубите си. Русия за последен път оповести публично загубите си на 21 септември, когато министърът на отбраната Сергей Шойгу съобщи, че са били убити 5937 руски войници. Това обаче е значително по-малко от числеността им според повечето международни оценки. По оценка от 9 ноември на висш генерал от САЩ броят на ранените и убити руски и украински войници надхвърля 100 000 души за всяка от двете страни.

 

 

По публикацията работи: Велислава Велева