Зеленски: Вярвам, че бойното поле е пътят, когато няма дипломация

64

Това заяви държавният глава на Украйна Володимир Зеленски. Затова той твърди, че страната му трябва да си върне всички земи. По думите на Зеленски не би се намерило трайно решение на военния конфликт, докато Руската страна „не се изтегли от всички територии, които е окупирала“

В интервю за „Файненшъл таймс“ украинският държавен глава Володимир Зеленски каза, че новата стратегия на Русия да унищожи инфраструктурата на Украйна и да я потопи в мрак няма да отслаби решимостта на страната да освободи цялата окупирана земя, описвайки конфликта като „война на сила и устойчивост“.

Президентът Зеленски настоя, че няма да има трайно разрешение на войната, освен ако Русия не се изтегли от всички територии, които е окупирала.

„Трябва да върнем всички земи защото вярвам, че бойното поле е пътят, когато няма дипломация. Ако не можете да си върнете изцяло нашата територия, войната е просто замразена и е въпрос на време да се възобнови“, посочи той пред „Файненшъл таймс“.

Говорейки в президентския офис, който също е без водоснабдяване, Зеленски каза пред финансовото издание, че ракетните удари тази седмица са били невъобразими в съвременния свят.

„Това беше такова събитие, което не се е случвало от не знам колко години, може би от 80, 90 години – страна на европейския континент, където няма никаква светлина“, казва той и посочва, че украинците или могат да се отчаят, или да се бият.

„Държавата се пребори отлично. Енергийните работници, държавното министерство на извънредните ситуации, миньорите, всички работиха, за да поправят и възстановят захранването и да осигурят поне малко вода“, уточнява Зеленски.

Зеленски призова западните партньори на Украйна да осигурят повече оборудване за противовъздушна отбрана, за да помогнат за защитата на критичната инфраструктура, както и доставки на дизел за аварийни генератори и допълнителни количества газ, за ​​да помогнат за компенсиране на недостига на електроенергия.

По публикацията работи: Пламена Сутева