Днес честваме паметта на Свети Климент Охридски. Ето кои са именниците

222

На днешната дата отбелязваме паметта на Свети Климент Охридски. Той е средновековен учен и първият епископ, проповядвал на български език. У нас едно от най-големите висши учебни заведения у нас носи името на светеца. Именници днес са всички носещи имената: Климент, Климентина и Клементина.

Предполага се, че Климент е роден в Югозападна България. Смята се, че Климент е участвал на млади години още в хазарската мисия на Кирил и Методий през 859-861 г. Климент участва и в мисията на Кирил и Методий във Великоморавия като техен ученик. В някои по-късни славянски жития се казва, че презвитер Климент е бил ръкоположен заедно с Наум в свещенически сан от папата в Рим, преди смъртта на св. Кирил. Свети Климент Охридски е един от най-значимите автори на старобългарски език. Той пише жития, похвални слова, църковни химни, превежда църковни текстове.
В науката се посочват от 15 до 50 негови съчинения. В „Краткото житие“ се казва, че той “измислил и други форми на буквите за по-голяма яснота от ония, които изнамерил мъдрият Кирил”. Затова обикновено се смята, че той въвежда и кирилицата, макар че е по-вероятно е тя да се е развивала постепенно под силно византийско влияние в Преславската книжовна школа в началото на 10 век, пишат от manager.bg

Днешния ден – 25 ноември е международен ден за борба срещу насилието над жени.

На същата дата са се случили редица интересни събития от различни сфери на обществото.

Някои от тях са:

– през 1741 г. с помощта на войската Елисавета Петровна — дъщеря на Петър I, сваля от престола на Русия малолетния Иван VI и става императрица.

– през 1783 г. Джордж Вашингтон превзема Ню Йорк и последните британски войски напускат САЩ.

– през 1941 г. Финландия се присъединява към Тристранния пакт.
– през 2007 г. тържествено са уволнени последните войници от наборна служба в българската армия, която става 100% професионална. (по данни на manager.bg)

По публикацията работи: Велислава Велева