Тъжната истина: С минималната пенсия, възрастните могат да ядат само домат и сирене

455
Колаж: "Нова Вест"

Месечният приход на пенсионерите с най-ниски доходи, разделен на 30 дни, колкото има в един календарен месец, означава, че разполагат с малко над 15 лева на ден. Тези пари, ако се хранят с качествени продукти, ще им стигнат за 5 домата и 1 килограм и бучка сирене с водно съдържание в нормата. За съжаление, минималната пенсия в България няма и 500 лева.

Минималната пенсия в България стига за 4-5 домата и бучка истинско сирене на ден. Това изчисли „Телеграф“. В сметката обаче не влизат разходи за битови сметки и лекарства (виж карето).

Пенсии в размер на 467 лева месечно, както и под тази сума получават близо половината от възрастните, или над 820 000 българи, по данни за ноември на Националния осигурителен институт (НОИ). От тях 391 728 българи преживяват със суми по-малки от минималния размер на пенсията у нас, сочи статистиката на института.

Както стана ясно от изследване на асоциация „Активни потребители“, на 48 марки сирене на цени от 8,50 до 36 лева сирене под 16 лева със сигурност е оводнено, за да намалят разходите си и съответно цената. Така, ако човек си купи сирене за около 10 лева и кило домати от хубавите за 6 лева, бюджетът му за деня се изчерпва.

Количество

Реално една минимална пенсия, ако бъде претеглена в количество качествено сирене, стига за не повече от 20-22 килограма. За сравнение в съседна Гърция, където така наречената национална пенсия е 384 евро, средната цена на сиренето е 8,20 евро за килограм. На практика с една пенсия могат да се купят общо 47 килограма местно сирене, което много наподобява на българското саламурено сирене, но вероятно не е с толкова високо водно съдържание.

Продукция

Родната продукция обаче е компрометирана, тъй като голяма част от сиренето всъщност е вода, установи изследването на „Активни потребители“. От 10 проби на цени от 19,50 до 36 лева при три има завишено съдържание на вода. А всичко под 20 лева е значително оводнено, като само 5 от общо 38 изследвани продукта са били в норма.

Близо половината от пенсионерите, както и хората с ниски доходи, често прибягват до покупка на по-евтини продукти и такива, които са намалени, тъй като не могат да си позволят по-качествените, които са на цени над 20 лева за килограм, защото броят на бучките автоматично се свива.

По данни на НСИ: Ядем комат хляб и 100 грама месо

Комат хляб и малка пържола е част от менюто на българите, сочат последни данни на Националния статистически институт за потреблението у нас. Според тях основните храни, които се консумират от всички, са хляб, месо, мляко, сирене, плодове, зеленчуци и други.

От данните става ясно, че потреблението на хляб намалява до 200 грама на ден, а месото – до 100 грама. Българинът консумира едва по 50 мл прясно мляко, а подквасеното е двойно повече.

Средно по 30 грама е дневната доза сирене, а при яйцата е по едно за два дни. По две ябълки на ден или около 200 грама плодове е средното потребление, а при зеленчуците е 300 грама.

По публикацията работи: Силвана Димитрова