Северна Корея: Предупреждаваме наглите и глупавите, че може да се засили гневът ни

blank
Колаж: "Нова Вест"

Северна Корея разкритикува Южна Корея заради стремежа на Сеул за налагане на санкции срещу Пхенян. Сестрата на лидера на Северна Корея Ким Чен-ун – Ким Йо-чен заяви, че предупреждава „наглите и глупавите, че отчаяните санкции и натиск от страна на САЩ и техните южнокорейски марионетки срещу КНДР ще засилят враждебността и гнева“ на Северна Корея.

Северна Корея разкритикува стремежа на Сеул да наложи допълнителни санкции на Пхенян заради извършените от него ракетни изпитания, като заяви, че тези мерки ще засилят „враждебността и гнева на Севера“, предаде Ройтерс, като се позова на севернокорейската информационна агенция КЦТА.

Външното министерство на Южна Корея заяви във вторник, че обмисля собствени санкции срещу Пхенян, като сред разглежданите мерки са санкции срещу киберсектора, в случай, че Северът продължи да напредва към осъществяване на ядрен опит.

Критиките в отговор бяха отправени от влиятелната сестра на севернокорейския лидер Ким Чен-ун – Ким Йо-чен – в изявление пред КЦТА.

„Ако смятат, че могат да се измъкнат от настоящата опасна ситуация чрез „санкции“, то те трябва да са наистина идиоти, щом не могат да живеят в мир и спокойствие“, заяви Ким Йо-чен.

САЩ призоваха Съвета за сигурност на ООН да потърси „в един глас“ отговорност от Северна Корея за нейните ракетни изпитания и обвиниха Китай и Русия, че насърчават Пхенян, като блокират действията на Съвета за сигурност.

„Още веднъж предупреждаваме наглите и глупавите, че отчаяните санкции и натиск от страна на САЩ и техните южнокорейски марионетки срещу КНДР ще засилят враждебността и гнева ни“, подчерта Ким Йо-чен.

По публикацията работи: Пламена Сутева